Es posa en marxa la plataforma de reclutament de professionals de la salut per cooperar en la formació especialitzada amb homòlegs a Etiòpia, Níger, Mali, Mauritània, Moçambic, Bolívia i Paraguai

L’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) ha llançat aquesta setmana una plataforma en línia de reclutament de professionals sanitaris espanyols i europeus que vulguin participar en missions formatives als països on l’Agència porta a terme el Programa de Formació Mèdica Especialitzada actualment.

El Programa de Formació Mèdica Especialitzada (PFME), que va començar a funcionar el 2015, és un dels instruments de l’AECID per contribuir a una cobertura sanitària universal als països amb què coopera. El programa cerca incrementar l’accés a l’atenció sanitària i serveis essencials per a tota la població, i la qualitat dels mateixos, disminuint la bretxa existent per a l’accés als serveis sanitaris; tot això a través de lintercanvi de coneixements i experiència del sistema de salut espanyol i els seus professionals. El programa va començar a funcionar a Moçambic, i actualment es desenvolupa també a Etiòpia, Níger, Mali, Mauritània, Bolívia i Paraguai.

La plataforma permet el registre a professionals de la medicina, infermeria, farmàcia, fisioteràpia, gestió sanitària i/o hospitalària, enginyeria, nutrició i/o logística sanitària amb experiència formativa o professional en el sistema sanitari públic d’algun país europeu. D’aquesta manera, formaran part de la base de dades de l’AECID per a aquest programa, cosa que els brinda l’oportunitat de participar en futures missions formatives a qualsevol dels països esmentats.

Aquest programa de l‟Agència Espanyola de Cooperació recolza i acompanya la formació sanitària especialitzada dels serveis públics de salut hospitalaris. La Fundació Estatal Salut, Infància i Benestar Social (F.S.P. CSAI) és una institució col·laboradora d’aquesta iniciativa, que es basa en la col·laboració tècnica i l’intercanvi de coneixement i d’experiència entre professionals del sistema sanitari públic espanyol i dels països socis de la Cooperació Espanyola.

PRIMERA MISSIÓ, ETIÒPIA

A Etiòpia, el programa s’implementa conjuntament amb l’Agència de Cooperació Italiana (AICS), responsable d’un component addicional d’infraestructura i equipaments mèdics, amb cofinançament de la Unió Europea i en estreta col·laboració amb el Departament de Recursos Humans del Ministeri de Salut etíop.

Serà aquest país africà el que protagonitzi la primera missió mèdica, per a la qual l’AECID requereix un nombre important d’especialistes en anestesiologia, cures pal·liatives i medicina del dolor; emergències i cures intensives; ortopèdia i traumatologia; obstetrícia i ginecologia; pediatria i salut infantil; psiquiatria; radiologia; i cirurgia. En aquesta primera missió, el personal seleccionat impartirà formacions a 9 Hospitals Universitaris etíops durant 12 dies.