La totalitat dels centres d’atenció primària de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, 33, compten ja amb higienistes bucodentals gràcies a l’entrada progressiva d’aquesta figura des de finals de l’any passat i a través d’una inversió d’1,3 milions d’euros.

En total, són 33 higienistes bucodentals. És el professional que segueix i tracta preventivament les càries i les patologies periodontals de baixa complexitat als CAP. Paral·lelament, duu a terme accions de promoció de l’alimentació adequada i de la salut bucodental. S’integra a les unitats d’Odontologia, formades fins aleshores per odontòlegs de Primària i tècnics auxiliars de Cures d’Infermeria.

El nou rol professional incorporat al sistema sanitari públic també actua comunitàriament a través de reunions i xerrades que pretenen informar de pautes adequades a l’hora de minimitzar els riscos de patir malalties bucodentals.

Entre la resta de serveis que implementa hi ha les tècniques per a l’abordatge dels factors de risc i de patologia bucodental d’acord amb els protocols de tractaments establerts, com ara: aplicar fluorurs tòpics en les diferents formes; col·locar i retirar fils retractors; col·locar segelladors de fissures amb tècniques no invasives; dur a terme el poliment d’obturacions eliminant-ne els excessos eventuals; col·locar i retirar els dics de goma; eliminar càlculs i tincions dentals i fer tartrectomies i poliments; formació als membres dels Equips d’Atenció Primària en matèria d’educació sanitària bucodental.

Destinataris

Els primers usuaris que s’han beneficiat del desplegament són els infants de fins a 14 anys, àrea on s’implementa un esforç especial perquè els nens i nenes assimilin bones pràctiques. També es dirigeix a les dones embarassades, la ciutadania amb discapacitat, les persones en risc de vulnerabilitat social i els pacients que reben determinats tractaments.

El projecte vol lluitar contra les desigualtats en salut bucodental i prevenir malalties més greus. La incorporació del nou rol professional suposa l’inici del desenvolupament de la Llei de Salut Bucodental, de 2020. Durant el mes de desembre es va dur a terme la incorporació dels professionals higienistes a l’atenció primària i que té continuïtat aquest 2023 amb l’objectiu d’arribar a tota la ciutadania d’aquí al 2025.

Segons la gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Imma Grau, “aquests professionals tenen un paper molt important en la promoció i prevenció de la salut bucodental, emmarcat dins l’equip assistencial per treballar de forma interdisciplinar estratègies conjuntes d’actuació, que contribuirà a potenciar els hàbits saludables en l’àmbit comunitari, optimitzar la gestió de la cartera de serveis en salut bucodental i millorar l’accessibilitat als serveis. No és l’únic rol que se ha incorporat en l’Atenció Primària, també ho han fet nutricionistes, fisioterapeutes i referents de benestar emocional“.