Sr President,

deia el Dr. Letamendi (Barcelona, 1828-Madrid 1897), il·lustre catedràtic de les Universitats de Barcelona i de Madrid que “El médico que sólo sabe medicina, ni medicina sabe”.

Faig aquesta referència en relació al escrit signat per 13 col·legiats que rebutgen el recent pronunciament del Col·legi en contra de la violència esdevinguda el passat dia 1 d’octubre i a favor de l’adhesió Col·legi al la proposta de mediació de la Comissió independent de mediació, diàleg i conciliació que es va presentar per iniciativa del Consell de l’Advocacia Catalana, per tal de trobar una sortida a la tensió entre les administracions central i catalana.

Crec que els metges no som persones alienes a la societat, no hem de “saber” només de Medicina i tant fora com també dins de l’àmbit del Col·legi, hem de poder expressar les nostres opinions, siguin en relació a la nostra professió o en relació a qualsevol altre tema de la societat. I així es fa. I el Col·legi i la seva Junta, escollida democràticament, també ens representen en això.

En cap cas, els recents pronunciaments del Col·legi són polítics. Només fan palesa la condemna a un fet intrínsecament pervers com és la violència i a un fet intrínsecament bo com és l’intent d’aproximació entre dues parts enfrontades. Els metges, amb l’argument de que això són temes polítics – vull insistir en que “per se” no ho són-, no podem tancar els ulls davant d’aquests fets que, especialment en el cas de la violència, ens toquen molt de prop.

Els qui no estan a favor de que s’intenti aproximar les persones i les Institucions i els que estan en contra de que es condemni la violència, mostren amb les seves opinions de quina fusta estan fets.

Per tant, tot el meu suport – i suposo que no estic sol en això – a la Junta del Col·legi i manifestar que estic en contra de que es faci cap rectificació dels comunicats emesos, ni davant dels col·legiats ni de cap mitjà de comunicació.

Salutacions,

Dr. Ramon Magarolas i Jordà – Col·legiat 1684

Data: 27/10/2017