L’acte, on també hi participa el COMT, tindrà lloc el pròxim 24 de novembre a les 18:00 hores – Sala d’actes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Universitat Rovira i Virgili, C/ Sant Llorenç s/n, Reus.

Laporte_Acte Reus

En commemoració del centenari del naixement de Josep Laporte, el COMT i la Regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus ha organitzat la conferència: la reforma Sanitària del Conseller Josep Laporte a càrrec de Lluís Bohigas.

Josep Laporte i Salas (Reus, Baix Camp, 18 de març de 1922 — Barcelona, 15 de febrer de 2005)fou un polític i catedràtic de farmacologia català.

Biografia
Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona (1939–1945). Es va interessar per la fisiologia l’endocrinologia clínica i finalment va especialitzar-se en farmacologia, disciplina a la qual va dedicar la seva carrera professional.[3] El 1953 va rebre el Premi Josep Massot i Palmés que de manera encara clandestina atorgava l’Institut d’Estudis Catalans; el treball premiat versava sobre farmacologia de la coagulació de la sang.[3] El 1957 es va doctorar amb la tesi Interrelaciones farmacodinámicas de la hormona tiroidea, per la qual va rebre el Premi Gregorio Marañón de l’Acadèmia Médico-Quirúrgica Espanyola, a més del Premi Extraordinari de doctorat d’aquell any. Era deixeble de l’escola de Francisco García-Valdecasas i va ampliar la seva formació amb els farmacòlegs William Paton (a Oxford) i Silvio Garattini (a Milà).

Va ser catedràtic de Farmacologia a les facultats de Medicina de Cadis (llavors part de la Universitat de Sevilla), de València i de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual va ser rector els anys 1976 i 1977.[3][4] Va presidir l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears, de 1970 a 1974, i la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, de 1993 a 2002, any en què va ser elegit president de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’any 1992 va rebre la Sirga d’Or, guardó que atorga el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre[4] i el 1996 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Va morir a Barcelona el 15 de febrer del 2005 a causa d’un atac cardíac que va patir en el decurs d’un acte oficial en el Palau de la Generalitat.

Activitat política
El 1980 va ser elegit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya, com a independent a les llistes de Convergència i Unió i el president Jordi Pujol el va nomenar conseller de Salut i Seguretat Social a l’hora de formar govern. Reelegit diputat a les eleccions del 1984, es va mantenir com a conseller.

El 1988 fou cap de llista de CiU per la circumscripció de Tarragona i va ser nomenat conseller d’Ensenyament, càrrec que va ocupar fins al 1992. Durant aquest últim període es van crear les Universitats de Girona, Lleida i la Rovira i Virgili de Tarragona.