En el primer COMT Podcast d’aquest 2023 hem parlat amb el doctor Francesc Xavier Avilés, responsable del Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i cap de secció del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Joan XXIII. Amb ell, hem conegut en detall l’estudi per a tractar el càncer de cap i coll de forma menys invasiva.

Aquest projecte, que ha rebut un ajut d’1 milió d’euros per part de l’Instituto de Salud Carlos III, hauria de permetre conèixer la identitat del tumor amb tècniques menys invasives, per exemple, a partir de biòpsies líquides com podria ser l’ús de la saliva o les gasoses, en aquest cas amb l’alè del pacient com a protagonista. En aquesta línia, el doctor Avilés avança que aconseguir un diagnòstic amb aquestes tècniques, permetria ‘eliminar’ biòpsies invasives amb les quals fins ara s’ha treballat.

Avilés destaca que conèixer en profunditat el tumor i poder caracteritzar aquesta cerca (que es mencionava anteriorment) serien els 2 grans reptes/objectius als quals els investigadors s’han d’enfrontar. Per a fer-ho possible, l’estudi compta amb la col·laboració dels principals hospitals de la província de Tarragona, però també, hi ha la participació de centres de salut de primer nivell de tot l’estat.