Article del President del COMT, el Dr. Sergi Boada, amb motiu del Dia Internacional de la Salut (07 d’abril de 2021).

Hagués estat interessant veure com Brock Chisholm, primer director general de l’Organització Mundial de la Salut el 1948, hagués actuat en aquesta pandèmia que ens ha tocat viure. Experiència no li hagués faltat ja que haver de bregar contra una epidèmia de còlera a Egipte o esclats de malària a països com Grècia. Aquest metge, especialista en psiquiatria, també va definir per a l’OMS què era la salut: “un estat físic, mental i social complet i no només l’absència de malaltia”. Fa 75 anys d’això però la seva vigència avui en dia segueix ben patent.

Des de 1950, cada 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància d’aconseguir un benestar físic, mental i social però en aquest últim any, aquests Conceptes, han adquirit una transcendència mai abans vista. La pandèmia de Covid ho ha canviat tot.

La pandèmia ha demostrat la implicació i el compromís de tots els professionals sanitaris. Tots, sense excepció, han donat el millor d’ells mateixos fent que paraula resiliència fos associada indiscutiblement a ells. Al costat d’això, el coronavirus també ens ha brindat oportunitats que no hem de desaprofitar. La transformació tecnològica, el lideratge i la presa de decisions assumides per part dels professionals o els canvis organitzatius, han de ser vistos com a elements propicis que posen en valor la fortalesa d’un sector que, sempre, ha estat quan se l’ha necessitat.

Davant d’això, la COVID també ha demostrat un cop més, unes debilitats ja adquirides. Un sistema sanitari anquilosat, un burocratització excessiva o uns recursos limitats i no sempre ben gestionats que, lamentablement, no han fet res més que ratificar el que tots ja sabíem: probablement, amb un sistema sanitari ben dotat, aquesta pandèmia s’hagués gestionat d’una altra forma.

Però enfront de problemes, solucions. Iniciatives com les 30 mesures per enfortir el sistema de Salut de Catalunya han de ser el full ruta dels nostres governants per aconseguir enfortir i sanejar el nostre sistema sanitari. Mesures, elaborades per un Comitè d’experts, que pivoten sobre aspectes com els d’un finançament suficient, una modernització dels centres o la implementació de la investigació, tan demandada aquest any. Uns elements que ens han de servir per consolidar un sistema de salut, elogiat en bona part de món, però que clama ajudes.

L’objectiu de l’OMS és clar: construir un futur millor i més saludable per a les persones de tot el món, però disposem de les eines necessàries? És evident que no, però “many a little makes a mickle”, o el que és el mateix, a poc a poc podem arribar a aconseguir molt.

 

Sergi Boada Pie

President del COMT