• El període de festes nadalenques va causar més de 12.000 víctimes per COVID19 a Espanya
• Les mesures de prevenció i protecció individual han de romandre vigents

Davant la proximitat de la Setmana Santa, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) vol fer una crida d’advertència a la ciutadania i a les autoritats en relació a el curs de la pandèmia de Covid-19.

En cap cas hem de pensar que la pandèmia ha desaparegut o està en vies de solució propera: la majoria de les persones continuen sent vulnerables davant del coronavirus i menys del 5% de la població està vacunada. La mala evolució actual de diversos països europeus hauria de ser una seriosa advertència.

Com ha quedat lamentablement demostrat, les festes nadalenques han causat 12.304 víctimes fins al 13 de febrer: les trobades familiars i socials tenen la capacitat de multiplicar els contagis i al cap de poques setmanes les hospitalitzacions i morts. Sabem que acaba morint el 1,4% de les persones infectades. Per aquesta raó, la Setmana Santa no ha d’esdevenir un potenciador de la transmissió de la SARS-CoV-2, ni en un multiplicador dels casos de Covid-19.

Fem una crida a la responsabilitat a les autoritats perquè aconsegueixin un protocol conjunt i consensuat a tot el país, que doni confiança als ciutadans, tingui sentit epidemiològic i redueixi el risc sanitari al mínim possible. Els desplaçaments entre comunitats associats a les festes poden ser un gran detonant de les infeccions.

Altres mesures generals com mantenir la distància de seguretat o la higiene de mans freqüent, extremar la ventilació en els domicilis, utilitzar les màscares sempre que estigui recomanat i també quan visitem a persones grans o vulnerables, segueixen estant plenament vigents i han de romandre de manera permanent com a part del nostre comportament responsable.

En resum, des del CGCOM llancem un avís cap a les conseqüències potencials de les decisions equivocades en els assumptes públics, o en la nostra conducta individual, de cara a contenir l’evolució de la pandèmia per Setmana Santa.