El passat dia 5 d’octubre a la localitat de l’Arboç, municipi del Baix Penedès, estava prevista una conferència sota el títol Alimentació i plantes per ajudar en processos oncològics. Aquest taller, impartit pel senyor Aleix Pàmies, presentava certs punts que feien sospitar que es tractava d’un acte pseudocientífic.

 

El COMT va estudiar detingudament el contingut que se’n desprenia de la jornada i va concloure que podia contenir informació no contrastada científicament. En conseqüència, podia comportar la creació de falses expectatives sobre tractaments i pronòstics de malalties.

Davant aquesta informació, que el Col·legi de Metges de Tarragona no subscriu sota cap concepte, va decidir posar en coneixement a la Subdirecció General d’Avaluació i Inspecció Sanitària l’esdeveniment. Des del Departament, es va instar a l’Ajuntament de l’Arboç a adoptar les mesures necessàries per garantir que en l’acte, no es vulneraria el que es disposa la normativa vigent relacionada amb la promoció de productes, substàncies o mètodes amb pretesa finalitat sanitària (RD 1907/1996 de 2 d’agost, article 4, apt. 1 i 2)

L’acte, finalment, es va acabar realitzant en unes instal·lacions de titularitat privada però, tot i això, el COMT continuarà vigilant davant de qualsevol acte d’aquest mena. A la vegada, recorda que el metge és l’únic professional amb formació, coneixements, competències i legitimitat per diagnosticar i tractar malalties.