El prestigiós radiòleg i oncòleg Dr. Lluís Delclòs i Soler, col·legiat d’honor del Col·legi va morir ahir, 22 de juny a Houston, a l’edat de 90 anys. Va néixer a Tarragona l’any 1926 i residia als Estats Units des dels anys seixanta, on va fer una gran carrera professional en hospitals i centres del continent americà. Fill d’una nissaga de metges, es va Doctorar en Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1971.

El Dr. Delclòs, especialitzat en radiologia i radioteràpia al Regne Unit va ser pioner en el desenvolupament i aplicació clínica de la radioteràpia. Ha tractat especialment el càncer ginecològic i va ser assessor de la seva especialitat a nombrosos hospitals dels Estats Units. Ha publicat entre altres obres, Tumors of the Skin (1964), Tumors of Bone and Soft Tissue (1965), Textbook of Radiotherapy (1966) i Cancer of the Uterus and Ovary (1969). El 2008 ingressà a a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. L’any 1988 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Madrid i el 1995 també va donar-li el mateix reconeixement la Universitat Rovira i Virgili. Ha rebut nombrosos premis per la seva trajectòria. Tot i residir a Houston, va ser un gran tarragoní, ciutat que visitava anualment. Entre els anys 1958 i 60 va exercir de radiòleg a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

En aquest article publicat al diari El País, el Dr. Delclòs explicava a la periodista que la seva primera vocació va ser estudiar enginyeria naval, tot i que finalment va decantar-se per la medicina convençut pel seu pare i el seu avi, que eren metges. També expressa en aquesta entrevista que el seu desig era aplicar els seus coneixements treballant a Tarragona, tot i que finalment va acceptar l’oferta d’un facultatiu americà, després de veure que aquí tenia poques possibilitats d’aplicar-los.

La Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vol expressar el seu més sentit condol als seus familiars i amics i lamenta profundament aquesta gran pèrdua.