La trajectòria professional del pediatre Agustí Tarrés i del cirurgià Francesc Marsal i l’estudi ESPITAP centrat a deixar de fumar, els guardonats en aquesta edició 2022.

El passat dia 6 d’octubre de 2022, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona, va celebrar l’inici del Curs Acadèmic 2022-2023 amb el lliurament dels premis Battestini.

El president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona, Dr. Pere Mestres, va ser l’encarregat d’obrir l’acte que va comptar amb la presència de l’Il·lustríssim senyor alcalde de Tarragona, Sr. Pau Ricomà, del president de Col·legi de Metges de Tarragona, Dr. Sergi Boada i del representant d’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, Dr. de Fàbregues.

Es van concebre dos tipus de premi, un honorífic i un altre de caràcter científic-mèdic.

El premi Battestini honorífic es concedeix en reconeixement a la trajectòria professional i personal de metges de l’àmbit territorial de la nostra acadèmia. El premi de l’any 2021, no entregat l’any anterior a causa de la situació sanitària, va ser atorgat el Dr. Agustí Tarrés i Roura, metge tarragoní amb una notable trajectòria com a pediatria i metge involucrat en les institucions mèdiques de la seva especialitat i professió dins i fora de la província. El premi, una estatueta en bronze del Dr. Battestini, fou lliurat al Dr. Tarrés pel Dr. de Fàbregues.

El premi de l’any 2022 el va rebre el Dr. Francesc Marsal i Cavallé, un cirurgià tarragoní amb importants contribucions a la cirurgia abdominal moderna. A més, el Dr. Marsal ha estat sempre un cirurgià molt implicat en programes d’ajuda mèdica i sanitària a països d’Àfrica, Amèrica i Àsia i en altres activitats de caràcter social. L’alcalde de Tarragona, l’il·lustre Pau Ricomà, va ser l’encarregat de fer entrega del premi al Dr. Marsal.

El premi Battestini científic-mèdic contempla dues variants, un dedicat a la Medicina Primària i una altra centrada en la Medicina Hospitalària. Aquests premis estan dirigits a grups clínics que investiguen com millorar l’atenció, el diagnòstic, els tractaments i el seguiment dels pacients. En l’actual convocatòria el Jurat, presidit pel Dr. Mestres, es va concedir per unanimitat, el Premi Battestini de Medicina Primària 2022 al Dr. Francisco Martín-Luján i el seu equip, pel treball titulat: “Efectivitat d’una intervenció motivacional basada en resultats de l’espirometria per aconseguir deixar de fumar pacients d’atenció primària” (traducció del títol original en anglès), publicat per la revista Journal of Epidemiology and Community Health l’any 2021. El Dr. Martin-Luján presta serveis i investiga a la Fundació Institut Universitari per a la recerca de l’Atenció Primària de Salut “Jordi Gol i Gurina” (Reus). El diploma acreditatiu del premi, que està dotat amb 4000 -€, va ser lliurat al Dr. Martin-Luján pel Dr. Mestres.

Sobre els premis Rafael Battestini

L’any 2018 la Junta de l’Acadèmia de Tarragona, a instàncies del llavors president de la institució, Dr. Jaume Benages, es van instaurar els premis Battestini per honrar la memòria de l’insigne metge, Rafael Battestini i Galup.

Battestini va ser director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, però malgrat la seva encomiable tasca com a metge i gestor de l’hospital, l’any 1939 va patir un indigne final de la seva vida. Biografia del Dr. Battestini.