El COMT va fer entrega d’aquest guardó a títol pòstum als familiars del doctor. L’objectiu és posar en relleu i reconèixer la tasca mèdica i d’investigació que el Dr. Ferran va dur a terme.

El Dr. Jaume Ferran i Clua ja figura entre els metges i metgesses més il·lustres del COMT que han rebut la medalla de Sant Cosme i Sant Damià. El COMT va voler reconèixer la figura i la feina d’aquest metge, que tot just enguany fa 170 anys, en l’acte d’homenatge que se li va fer en la ciutat de Tortosa.

Un reconeixement a la feina i a la investigació del metge que va descobrir la vacuna contra el còlera i que, tristement, no ha gaudit del reconeixement que mereix. Per aquest motiu, des de la Junta de Govern del COMT i des de l’espai de memòria històrica de la Institució, es va voler fer entrega d’aquest guardó a títol pòstum als familiars del Dr. Ferran.

L’encarregat de donar la distinció col·legial als familiars del Dr. Ferran va ser el Dr. Pep Giné, encarregat de l’Espai de memòria històrica del COMT. Giné va destacar del Dr. Ferran que va ser “un geni d’aquells que n’hi ha pocs. Un personatge controvertit, valent i que es va atrevir a fabricar vaccins”. Una gran figura intelectual que, finalment, rebia l’homenatge que mereix.

Vídeo resum de l’acte:

Esmenar el greuge que al llarg dels anys ha patit el Dr. Ferran i Clua és un dels motius pels quals se li ha fet entrega de la màxima distinció col·legial. Alhora i en el context de pandèmia que hem viscut amb la COVID, es fa més necessari que mai, reivindicar figures com la seva; professionals i investigadors que van contribuir de manera trascendental a salvar vides amb el descobriment de vacunes.

Per la seva part, el president del COMT, el Dr. Sergi Boada, va ser l’encarregat de cloure l’acte. Boada va voler fer extensiu l’homenatge “als valents, als rebels o als problemàtics. A tots aquells qui van en contra de les corrents i que es consideren bojos perquè, potser, per fer el que fan, ho són”.

En la mateixa línia, i centrant-se en el protagonista de l’acte, el Dr. Boada va destacar que el Dr. Ferran va ser un visionari que va “veure en el bacteri mortal la solució a la malaltia” i va afegir que “on la majoria hi veu bojos, en realitat hi ha genis. Aquestes persones són les que realment canvien el món, perquè són capaços de canviar les coses”.

Vídeo complet de l’acte: