Va ser el creador, el 1979 del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i també del Registre de Càncer de Tarragona i cofundador de la Lliga Contra del Càncer de Tarragona i Terres de l’Ebre

El Dr. Joan Lluís Borràs Balada (Tortosa, 1948), actual Director Adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud (IOCS) de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va rebre ahir dimecres, 22 de febrer al Palau de la Generalitat, la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. Aquesta distinció, que atorga la Generalitat de Catalunya, honora les persones i entitats que com ell han destacat de manera significativa pels seus serveis envers el progrés i la millora de la sanitat.

El Dr. Borràs ha dedicat la seva vida professional a l’atenció oncològica, a la seva organització i gestió, a la docència i a la recerca i des d’una perspectiva de territori a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el 1979 va crear el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i també va col·laborar en la gestió del propi hospital com a Director Mèdic (1989-1991) i com a Sotdirector Mèdic (1994-1998).

De la seva formació professional i acadèmica destaca la seva tesi doctoral (Incidència del Càncer a Tarragona, 1980-1989), fruit de la recerca epidemiològica a partir del Registre de Càncer de Tarragona (RCT), que ell va fundar i en va ser el Director (1980-2008). Aquest va ser el primer Registre de Càncer de Catalunya amb dades de base poblacional des de 1980, i reconegut per l’OMS (1985) (Cancer Incidence in Five Continents). A nivell d’Estat, va ser el tercer, després de Navarra i Saragossa.

 Impuls de la docència i la recerca

A la Universitat Rovira i Virgili ha estat Professor Associat (1994-1998) i Professor Titular d’universitat durant 20 anys (1998-2018). El 2016 se li va concedir el reconeixement d’excel·lència docent. Durant aquests anys més de 2.000 estudiants s’han format a la seva assignatura d’oncologia.

Respecte a la recerca i producció científica i acadèmica, és autor de 115 publicacions científiques en revistes i llibres, nacionals, estatals i internacionals. Ha estat director de set tesis doctorals cum laude i ha estat responsable de diversos grups de recerca a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i a la Universitat Rovira i Virgili.

Dins les fites assolides des de la creació del Servei d’Oncologia, l’actual IOCS, ha liderat l’estructuració d’un centre monogràfic integral de càncer que comprèn oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, unitat de cures pal·liatives oncològiques, unitat de psicooncologia, unitat de consell genètic, unitat de recerca clínica amb gestió específica de nous fàrmacs, unitat de patologia molecular oncològica i unitat administrativa i de coordinació oncològica d’àmbit territorial.

Com a participació i coordinació al territori ha conduit la presencia assistencial i de consultoria mitjançant un Servei Estès d’Oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan Reus a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. També s’ha establert col·laboració amb l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i el Pius Hospital de Valls.

Quant a la seva presència institucional ha estat President de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia (1996- 1998), membre del Consell Assessor del Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut (2008-fins a l’actualitat), i membre del Consell Assessor del Departament de Salut (2018-2021), entre d’altres.

L’any 2008 rep el Premi a l’Excel·lència Professional per l’Il·lustre Col·legi de Metges de Tarragona.

Des de la perspectiva d’implicació en la societat civil i amb els pacients, ha estat cofundador de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre (1993) i President entre els anys 2008 i 2020.

Així doncs, el Dr. Borràs porta 43 anys treballant en els àmbits de l’assistència, la docència i la recerca i la coordinació oncològiques a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, fidel a la defensa del territori: la Catalunya Sud. Defensor del català com a llengua científica i en l’àmbit de la salut, el 1980 va participar i impulsar l’XI Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana celebrat a Reus.