Es la màxima distinció, que fins ara només l’havien rebut la ministra Ana Pastor i Rafael Matesanz, coordinador de Trasplantaments per tota Europa. La proposta d’aquest títol va ser presentada per l’actual Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, que va presidir el Dr. Bertran des del 1986 fins el 2004. En el seu parlament, després d’agrair la distinció, el Dr. Bertran, nascut a l’Espluga de Francolí, va advocar per mantenir per a la professió mèdica dos principis: formació continuada que faci excel·lent la seva preparació, i que es tingui en compte com a prioritat l’assistència als malalts.

El doctor Josep Mª Bertrán, especialista en Medicina Familiar i Comunitària, va rebre la seva corresponent distinció en reconeixement al seu servei i dedicació durant més de dues dècades a la col·legiació mèdica, per la seva impecable defensa del professionalisme mèdic, a més de per la seva labor com a promotor de la formació continuada i l’acreditació, la qual cosa li va portar a exercir càrrecs com el de president de la Comissió de Formació Continuada i Docència de l’OMC.

Li va fer lliurament del guardó el Dr. Rodríguez Sendín, al que el Dr. Bertrán va traslladar el seu agraïment extensible a tota l’Assemblea General de l’OMC i en particular al Col·legi de Metges de Tarragona i al seu actual president el Dr. Fernando Vizcarro.

A continuació, el que fos màxim responsable de l’entitat col·legial tarragonina entre els anys 1986 i 2004, va dirigir unes paraules al públic assistent, va destacar com a prioritats d’un bon metge: la formació mèdica continuada i l’exercici professional de qualitat, “enfocats sempre en benefici de la societat i dels pacients. Des del seu punt de vista, quatre paraules han de definir en el futur a la professió mèdica: “eficàcia, efectivitat, eficiència i ètica. És on tots hem de confluir”, va concloure.