Les dades diaris de nous contagis i de morts, així com l’inici de la desescalada per part de Govern semblen indicar que la fase més greu d’aquesta crisi per la pandèmia de la COVID19 ha passat i ho ha fet amb una important factura per al col·lectiu mèdic. Per això, des del Fòrum de la Professió Mèdica d’Espanya (FPME), a iniciativa de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), volem recordar als prop de 50 metges que s’han deixat la vida per estar en primera línia d’aquesta batalla.

Es tracta de companys de totes les especialitats, especialment d’Atenció Primària i Urgències, que en una mostra més de la seva responsabilitat i vocació han posat la seguretat i salut dels pacients per sobre de la pròpia, sacrificant les seves relacions familiars i fins i tot la seva pròpia vida . Són, a data de 10 de maig, més de 48.046 sanitaris infectats, una taxa superior al 20% que s’ha convertit en la més alta d’Europa. Francesc, José Manuel, Sara, Lluís, Isabel, Jesús, Albert, Antonio, Nerio, Emilio, etc, són alguns dels noms dels que es van exposar al virus des del principi per salvar la vida dels seus pacients.

Precisament perquè els seus noms no quedin en l’oblit, des del Fòrum de la Professió creiem que ha arribat el moment de rendir-los un homenatge amb una campanya que començarà el proper 14 de maig en la qual es guardaran dos minuts de silenci a les portes de els centres de treball a les 12.00 hores i els companys, a més de lluir un crespó negre, compartiran els seus records i missatges d’ànim i reconeixement per als morts i les seves famílies.

És un gest que donarem suport des de les xarxes socials sota els hashtags #UnSilencioYUnaPalabra, #HomenajeSanitario i #NiUnFacultativoMenos, amb els que tots aquells que ho desitgin podran sumar-se a aquest homenatge amb imatges, vídeos o missatges que recordin als que no van dubtar a posar-se a fer feina tot i les incerteses que havia respecte al virus i els mitjans insuficients, lliurant-se a una vocació que va permetre posar fora de perill als que es posaven a les seves mans encara que això suposés arriscar la seva pròpia vida. Des d’aquí el nostre més sincer reconeixement i el nostre missatge d’ànim als seus familiars.

El Fòrum de la Professió Mèdica està integrat per: Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), Federació d’Associacions Científic-Mèdiques Espanyoles (FACME), Consell Nacional d’Especialitats en Ciències de la Salut (CNECS), Consell Estatal d’Estudiants de Medicina (CEEM), i Conferència Nacional de Degans de Facultats de Medicina (CNDFM).