Resultats de l’estudi europeu SATIN (SATiety INnovation) mostren per primera vegada l’existència d’una relació entre determinats metabòlits en sang i la sacietat percebuda després del consum d’aliments.

La regulació de la sacietat es considera un factor important que condiciona per a una major o menor ingesta energètica i per tant amb un impacte important en el desenvolupament i/o en la progressió d’obesitat.

Els investigadors Dra. Lucia Camacho Barcia, Jesús García-Gavilán, Dr. Christopher Papandreou, i Dra. Mònica Bulló que lidera el grup de recerca en Nutrició i Malalties Metabòliques (NuMeD) del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), integrat en el grup TecnATox, han identificat, en col·laboració amb investigadors de Dinamarca i el Regne Unit, un grup de metabòlits en sang que es relacionen amb una major percepció de sacietat després de la ingesta d’aliments.

L’estudi, realitzat en 140 voluntaris amb sobrepès i obesitat, ha demostrat que concentracions més elevades de glicina i àcid linoleic s’associen amb una major sensació de sacietat, mentre que la sacarosa i algunes esfingomielinas (C32: 2, C38: 1) es van associar de manera negativa. Tot i que la metabolòmica s’ha utilitzat àmpliament en la recerca nutricional, aquesta és la primera vegada en la qual s’utilitza per a estudiar la percepció de sacietat. Aquests resultats, no sols contribueixen al disseny de possibles estratègies per a mesurar la sacietat de manera més objectiva que els mètodes habitualment utilitzats, sinó que també contribueixen a una millor comprensió de les vies metabòliques implicades en la regulació de la sacietat que en el futur, poden resultar en una eina útil per al disseny d’estratègies més efectives per al control de l’apetit i del pes corporal.

Equip d’investigadors NuMed

Aquesta recerca s’engloba en un estudi més ampli que es va realitzar amb l’objectiu d’avaluar en quina mesura la regulació de la sacietat podria contribuir al control del pes corporal a mitjà termini, els resultats del qual es van publicar amb anterioritat. El treball que es publica ara aprofundeix en els aspectes metabòlics de la regulació de la fam i la sacietat. Les anàlisis s’han realitzat amb les dades recollides durant la realització de les proves de sacietat. Per a això, 151 voluntaris de l’estudi SATIN van acudir a les instal·lacions dels centres reclutadors en dejú. Aquí se’ls va servir un desdejuni controlat i es van recollir les dades de sacietat durant les dues hores següents al desdejuni. Aquests voluntaris van esmorzar també en les mateixes instal·lacions i se’ls va donar el sopar per a portar, amb la qual cosa l’estudi disposava de les dades controlades del consum d’aliments al llarg de tot el dia. Aquestes proves de sacietat es van realitzar en diverses ocasions durant l’estudi.

Amb la identificació d’aquestes substàncies que permeten predir la sacietat, es podria realitzar una nutrició més personalitzada i plantejar el disseny de productes per al control de la fam i la sacietat a través de la modulació d’aquests metabòlits ja sigui augmentant o disminuint la seva concentració en sang.

Camacho-Barcia, L.; García-Gavilán, J.; Papandreou, C.; Hansen, T.T.; Harrold, J.A.; Finlayson, G.; Blundell, J.E.; Sjödin, A.; Halford, J.C.G.; Bulló, M. Circulating Metabolites Associated with Postprandial Satiety in Overweight/Obese Participants: The SATIN Study. Nutrients 2021, 13, 549. https://doi.org/10.3390/nu13020549

 FONT: IISPV (Institut d’Investigació Pere Virgili)