• El Dr. Adserà fa una nova proposta de governança, que per primera vegada s’acompanya d’un equip de presidència per fer front al nou mandat
 • El nou equip de govern, vol promoure un model inclusiu que posi de manifest la diversitat que representa La Unió, tant territorial com de titularitats posant en valor el Model del Sanitari i Social Català
 • El repte del nou equip és posicionar i visibilitzar el model com eix estratègic de país. El sistema sanitari i social, la cultura i la llengua com a trets diferencials de Catalunya

L’Assemblea General Extraordinària de La Unió celebrada ha escollit per unanimitat el Dr. Joan M. Adserà, director general de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent nou president de La Unió. El Dr. Adserà relleva Enric Mangas, qui ha presidit La Unió des de 2016 durant dos mandats. Un període caracteritzat pels canvis d’entorn, la crisi econòmica, legislatures curtes i inestables, l’aplicació de l’article 155 o la gestió de la pandèmia de la COVID- 19, entre altres.

Joan M. Adserà és llicenciat i doctor en Medicina. L’any 1989, mitjançant concurs, va obtenir la plaça de director mèdic i adjunt a la gerència de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla i el 1994 va ser nomenat delegat territorial del Departament de Sanitat i gerent de la Regió Sanitària de Tarragona del Servei Català de Salut fins a l’any 2000.

Actualment, és director general de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent, entitat de referència al seu territori. Durant tota la seva etapa professional ha estat vinculat a La Unió ocupant diversos càrrecs, i en el darrer període ha estat vicepresident 1r de l’entitat.

Joan M. Adserà ha presentat el nou equip de govern i els principals reptes d’aquest mandat. “Estem davant de nous escenaris que exigeixen reforçar la perspectiva de modernització i innovació en la governança de La Unió. Es crea un equip de govern, inclusiu per la diversitat que representa i amb nous lideratges que incorporen la perspectiva intergeneracional i de gènere” ha dit. Roser Fernández, directora general de La Unió, acompanyarà el nou l’equip de govern per implementar les línies estratègiques de la nova etapa.

Nou equip de Govern de La Unió

 • Xarxa Santa Tecla Sanitària i Social, Joan M. Adserà, president
 • Fundació Sanitària de Mollet, Jaume Duran, vicepresident primer
 • Fundació Institut Guttmann, Montserrat Caldés, vicepresidenta segona
 • Fundació Puigvert, Ramon Massaguer, secretari
 • Fundació ASPACE Catalunya, Elena Puigdevall, vicesecretària
 • Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjón, vocal
 • Corporació Sanitaria Parc Taulí, Anna Aran, vocal
 • Fundació Althaia Xarxa Universitària de Manresa, Manel Jovells, vocal
 • Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, Esteve Picola, vocal
 • Fundació Gestió Hospital Santa Creu i Sant Pau, Adrià Comella, vocal
 • Fundació Salut Empordà Sergi lglesia, vocal
 • Germanes Hospitalàries Benito Menni, Joan Orrit, vocal
 • lnstitut Pere Mata, Joan Amigó, vocal
 • Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sebastià Santaeugènia, vocal
 • Quironsalud, Xavier Mate, vocal

En les seves primeres paraules com a president de La Unió, Joan M. Adserà ha afirmat que “volem fer valer”, amb convicció i coratge, i des del rigor i la transparència els atributs del sistema sanitari i social català per fer front a nous reptes, actuals i futur.

La xarxa mixta de provisió que tenim i el model de concertació formen part de la solució, no del problema. La concertació entesa com un model de col·laboració publicoprivada i de compromís de la societat civil ha estat clau per sumar al sistema públic de salut i social centres d’excel·lència i de proximitat territorial. Amb aquest convenciment sumem a la voluntat de consens entorn el Pacte Nacional de Salut ha exposat.

I ha continuat defensant un finançament adequat per al sistema. “Millorar el finançament i la bona gestió del sistema de salut i social és cosa de tots si volem millorar condicions laborals, reduir llistes d’espera, invertir en equipaments segurs, i millorar la qualitat i l’equitat” ha dit.

Joan M. Adserà ha mostrat el compromís de l’entitat amb la “transformació digital, la transformació ecològica i la transformació social com a palanques del canvi per a un sistema de salut i social al servei de les persones” per transitar cap a una atenció predictiva, preventiva i comunitària, personalitzada, participativa i de proximitat que s’avanci als problemes de salut i de dependència incorporant la veu de la persona i la família. “Cal alinear la planificació de la R+D+I i de la formació pregrau i postgrau a les noves necessitats de la demanda, i competències i habilitats actuals i de futur” ha afegit .

“I ho volem fer amb un nou contracte social que enforteixi el valor del professionalisme i amb un marc de relacions laborals que vetlli pels nous valors i necessitats dels professionals” ha remarcat. Amb visió sistèmica , impulsant la innovació col·laborativa i les aliances estratègiques, situant a sector de salut i social com a “sector estratègic de país perquè té cura del principal actiu, les persones i perquè és un tractor del progrés econòmic i cohesionador social” ha explicat.

El Dr. Joan M. Adserà ha conclòs el seu discurs: “som organitzacions de persones que treballem per a les persones i els nostres dos lemes “Mirant el futur amb una mirada oberta al món” i “Ens Movem per les persones” ens impulsen a actuar i avançar escoltant les noves necessitats, gestionant les noves oportunitats, enfortint el valor del professionalisme i, incorporant nous lideratges.

Sobre la Unió

La Unió. Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, va néixer fa quasi 50 anys com a Unió Catalana d’Hospitals, i actualment amb més de 115 entitats associades, 761 dispositius i més de 70.000 professionals, representa l pluralitat de la xarxa de provisió del sistema de salut i social de Catalunya, la transversalitat de totes les línies d’atenció (atenció primària i comunitària, aguts, sociosanitària, salut mental, gent gran i discapacitat) i la territorialitat del model de proximitat català.