• L’AMM aprova una resolució urgent, en relació a la COVID-19, que reclama als governs prioritzar el suport a el personal de la salut en la primera línia contra el coronavirus

  • Insta també a reconèixer que la infecció per SARS COV-2 sigui considerada com una malaltia professional

  • Reclama lluitar contra la violència cap als metges i contra qualsevol mostra de la seva estigmatització

  • L’AMM declara el 30 d’octubre Dia Internacional de la Professió Mèdica

 

L’Assemblea General de l’Associació Mèdica Mundial, celebrada a Còrdova (Espanya) ha aprovat una resolució urgent per la qual demanda als governs de tot el món reconèixer que la infecció per SARS COV-2 sigui considerada com una malaltia professional i que la professió mèdica sigui declarada “professió en risc”. Així mateix, sol·licita que l’atenció als professionals de la salut sigui una prioritat, especialment en l’àmbit de la salut mental.

Aquesta declaració, iniciativa d’Espanya (CGCOM), França (CNOM), Uruguai (SMU), Brasil (AMB), Sud-àfrica (SAMA), Corea de Sud (KMA) i Austràlia (Auma), vol reconèixer la lluita de la professió mèdica contra la pandèmia a través d’aquesta Resolució Urgent en la qual advoca per diferents accions i consideracions en la lluita enfront de la COVID-19 com subministrar equips i material de protecció personal (EPP) suficients per als professionals de la salut, que permeti l’atenció mèdica i garanteixi la disponibilitat d’aquest material davant d’una situació de possibles brots.

Així mateix, insten els governs a adoptar un enfocament multilateral i coordinat a escala global de la crisi per promoure la igualtat en les intervencions, l’accés als serveis de salut, els tractaments i les futures vacunes.

Consideren imprescindible proporcionar finançament suficient als sistemes de salut perquè puguin fer front als costos de la pandèmia i garantir una atenció mèdica accessible i de qualitat. També declaren que les Associacions Mèdiques Nacionals i l’Associació Mèdica Mundial fomentin una participació activa en la planificació i gestió de totes les etapes de la resposta a l’epidèmia.

Un dels punts principals d’aquesta declaració consisteix a reclamar que es reconegui que la infecció per SARS COV-2 sigui considerada com una malaltia professional i que la professió mèdica sigui declarada “professió en risc”. Així mateix, sol·licitem que l’atenció als professionals de la salut sigui una prioritat, especialment en l’àmbit de la salut mental. Referent a això el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) recorda que des del passat mes de maig ha emprès les accions oportunes per aconseguir que sigui una realitat en el nostre país.

Lluitar contra la violència cap als metges i contra qualsevol mostra de la seva estigmatització al promoure la tolerància zero de la violència en els entorns sanitaris ha de ser una altra de les postures comunes de tots els governs del món en pro d’una protecció dels professionals sanitaris.

Finalment, consideren que s’ha de de donar suport a la professió mèdica que continua complint el seu compromís amb la ciència i els pacients. En aquest sentit asseguren que el professionalisme mèdic actual és una de les poques i últimes defenses que tenen els pacients greument malalts, exclosos i indefensos per mantenir un mínim de salut, qualitat de vida i dignitat humana.

 

Declaració AMM  

 

La AMM declara el 30 d’octubre Dia Internacional de la Professió Mèdica

A proposta del CGCOM, l’Associació Mèdica Mundial també va acordar el 30 d’octubre passat declarar aquest dia com el Dia Internacional de la Professió Mèdica. Davant la pandèmia COVID-19 que pateixen tots els països i una pressió exponencial alarmant sobre els professionals de la salut, el CGCOM va proposar proclamar un Dia Internacional en honor a la professió mèdica i retre homenatge a la dedicació de tots els metges del món que estan salvant vides en l’exercici de la seva professió.

Per primera vegada en la història la professió mèdica comptarà con un Dia Internacional de la Professió Mèdica, un homenatge al compromís dels metges al servei de la humanitat, amb la salut i el benestar dels seus pacients, en el respecte als valors ètics de la professió, que tindrà lloc el dia 30 d’octubre de cada any.

L’Associació Mèdica Espanyola va celebrar la setmana passat la seva 71ª Assemblea General de manera virtual a Còrdova amb motiu del centenari del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), que ha exercit d’amfitrió.