La comissió d’infeccions i antibioteràpia de l’Hospital Joan XXIII impulsa una campanya del Departament de Salut i del Ministeri.

 

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona impulsa una campanya del Departament de Salut i del Ministerio de Salut per conscienciar a la població que faci un ús adequat dels antibiòtics. El missatge clau d’aquesta campanya és que “l’ús excessiu d’antibiòtics suposa un risc per a tothom”.

El coordinador del Grup de treball per al desenvolupament del programa d’optimització de l’ús dels antibiòtics (Grup PROA), el doctor Graciano Garcia Pardo, recorda que fer un mal ús “pot contribuir a generar resistències que posen en perill la nostra salut i la tots”. Aquesta campanya dóna alguns consells per fer un ús responsable:

  1. Pren-los només quan els prescriu un professional sanitari.
  2. Recorda que els antibiòtics no curen les infeccions víriques.
  3. Compleix la pauta recomanada.
  4. Evita reutilitzar antibiòtics i prescripcions anteriors.
  5. Si tens qualsevol dubte consulta amb el professional sanitari.

Els antibiòtics ajuden a tractar infeccions causades per bacteris, però no curen infeccions per virus com la grip o el refredat. Si es prenen sense recepta, els bacteris s’hi fan resistents, els antibiòtics deixen de funcionar i es posa en perill la salut de tothom. El ús i abús dels antibiòtics en els diferents àmbits d’utilització (ramaderia, salut ambiental i alimentària i atenció sanitària) selecciona microorganismes multirresistents, que poden ser causa d’infeccions de difícil tractament.

A la Gerència Territorial de l’ICS Camp de Tarragona s’estan desenvolupant, des de fa anys, programes de millora contínua de l’ús adequat dels antibiòtics en els diferents àmbits assistencials, tant en l’atenció primària com hospitalària. Les accions estan promogudes i avaluades per grups d’experts de la nostra institució, d’acord amb els objectius de l’Institut Català de la Salut i el Departament de Salut. Són grups multidisciplinaris amb representació de totes les especialitats que participen en una atenció de qualitat de la malaltia infecciosa.