La Unitat de Coloproctologia del Servei de Cirurgia i Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha aconseguit reunir els requisits necessaris per a ser acreditada com a Unitat Avançada. Actualment, hi ha 15 centres a nivell espanyol amb aquesta acreditació, i d’aquests, només quatre són a Catalunya. Són l’Hospital de la Vall d’Hebron, Bellvitge, Trueta i ara, la Unitat de l’Hospital Universitari Joan XXIII, que és l’única de la província de Tarragona amb aquest certificat.

Aquesta titulació l’atorga l’Associació Espanyola de Coloproctologia (AECP) –integrada en la Societat Europea de Coloproctologia-, que ha desenvolupat un Programa d’Acreditació d’Unitats de Coloproctologia per reconèixer la seva excel·lència i impulsar-ne el seu creixement i millora. Aquesta acreditació pot ser, o bé, com a Unitat Bàsica (adequada per un hospital de segon nivell) o bé, com a Unitat Avançada (que compliria els requeriments per un hospital de referència).

En els darrers anys s’ha demostrat una important millora dels resultats dels pacients amb afeccions al còlon, recte i anus, quan el seu tractament es concentra en Unitats o Seccions especialment dedicades a la patologia coloproctològica. A més, cal destacar la importància d’algunes malalties com el càncer colorectal pel seu impacte en la població general.

La coloproctologia és la part de l’especialitat de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu que s’ocupa del diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb afeccions del còlon, recte i anus.