El 18 de gener, el digestòleg de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), Diego Álvarez de Sotomayor, ha portat a terme dos casos de dissecció submucosa endoscòpica (DSE) a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’HTVC, acompanyat pel Dr. Hugo Uchima (Hospital Trias i Pujol / Centre Mèdic Teknon, Barcelona), reconegut expert nacional en la tècnica. A Catalunya i l’Estat espanyol hi ha pocs centres que oferisquen aquesta modalitat de tractament perquè encara hi manquen professionals capacitats per a ensenyar-la.

En aquest sentit, a finals de l’any passat, el digestòleg de l’HTVC va finalitzar una estada formativa a diferents centres hospitalaris al Japó per a perfeccionar-se en la DSE i altres tècniques avançades de resecció endoscòpica de neoplàsies gastrointestinals precoces.

L’estada ha estat una fita important en el procés d’aprenentatge de la dissecció submucosa endoscòpica que el Dr. Álvarez de Sotomayor va iniciar durant la seua etapa a l’Hospital St Mark’s de Londres els anys 2017 i 2018, i culminarà amb la realització de diversos casos de dissecció submucosa endoscòpica a l’HTVC supervisats per experts nacionals i internacionals, com el de la setmana passada o el del juliol passat amb la visita de la Dra. Noriko Suzuki.

DESTACADA Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’HTVC

L’estada formativa s’ha dut a terme a centres de referència mundial per al tractament d’aquestes malalties, sota la supervisió de quatre experts internacionals en endoscòpia avançada. El període formatiu ha inclòs assistència a més de 50 procediments de dissecció submucosa endoscòpica, tallers de simulació en models artificials i virtuals, i un curs de formació train the trainer a l’Osaka International Cancer Institute.

“El propòsit és adquirir la competència necessària per a incloure la dissecció submucosa endoscòpica a la cartera de serveis que ofereix la Unitat d’Endoscòpia Digestiva al llarg del 2024, i així equiparar-lo a altres centres de referència a l’àmbit nacional”, explica Margarita Villar, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’HTVC.

A hores d’ara, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ja s’estan duent a terme un nombre creixent de casos de resecció mucosa endoscòpica sota immersió (underwater EMR), tècnica que el digestòleg de l’HTVC també ha perfeccionat durant la seua estada formativa al Japó. A més, ja s’ha incorporat la dissecció submocosa de forma independent en casos més senzills per a incorporar-la, posteriorment, en d’altres més complexos.

Una tècnica menys invasiva

La DSE és una tècnica avançada inicialment desenvolupada al Japó per al tractament endoscòpic de tumors del tub digestiu en estadis precoços o en pòlips grans. “Suposa un avenç significatiu en el tractament d’aquestes lesions, ja que permet ressecar-les i extreure-les en bloc del tub digestiu sense fragmentar-les. Això possibilita aconseguir un diagnòstic anatomopatològic més precís, un fet que augmenta les taxes de curació i, en la majoria dels casos, evita la necessitat d’un tractament quirúrgic major”, explica el Dr. Álvarez de Sotamayor.

La incorporació d’aquesta tècnica permet disposar d’una opció mínimament invasiva per al tractament curatiu de neoplàsies precoces colorectals i gàstriques que avui dia, atès el dèficit de facultatius competents en la tècnica a Catalunya i l’Estat espanyol, segueixen tractant-se mitjançant cirurgia convencional.

Maria José Rallo, directora de l’HTVC, conclou que des de la direcció del centre es dona “el màxim suport a la millora continua i al doctor Álvarez per impulsar aquesta tècnica via endoscòpica per a resoldre un pòlip o càncer precoç d’una forma més àgil i sense cirurgia oberta. De fet, la majoria de les persones ateses poden marxar a casa el mateix dia. El nostre objectiu és precisament aquest, millorar l’experiència a l’Hospital”.