Després d’un any de pandèmia, tot el món mira amb esperança les vacunes, la intervenció sanitària més efectiva que tenim per poder arribar al control de la COVID-19.

Els professionals sanitaris, que vivim cada dia la realitat de la COVID-19 i coneixem bé les conseqüències que la malaltia té per a molts ciutadans i la càrrega de dolor i patiment que suposa, veiem la campanya de vacunació que tot just ha començat com una realitat esperançadora.

El gran paper que la recerca biomèdica ha jugat en el desenvolupament d’aquestes vacunes mereix tot el nostre reconeixement. Cal recordar que aquestes vacunes són també una realitat gràcies, en bona part, al finançament públic d’aquesta recerca.

Malauradament, la producció i la distribució mundials de les vacunes per a la COVID-19 són limitades i, per tant, irregulars i desiguals. No tothom hi podrà tenir accés. Las barreres són moltes, incloent-hi les limitacions que poden suposar les patents i la manca de transferència de coneixement, per tal de poder multiplicar-ne la producció mundial.

Davant d’una crisi global sense precedents, creiem necessàries mesures que estiguin a l’alçada per respondre, per sobre de barreres i interessos, a criteris de salut pública. La situació actual de la pandèmia i el procés de vacunació en front la COVID-19 reuneixen totes aquelles característiques d’excepcionalitat, d’exigible equitat i d’interès per a la salut pública necessàries per legitimar aquesta petició:

En nom dels professionals sanitaris, demanem als governs i organitzacions internacionals que estableixin i apliquin els mecanismes legals que, respectant el principi bàsic de la propietat intel·lectual, facin possible que millori substancialment la capacitat de producció i distribució de les vacunes per a la COVID-19, per tal de poder produir-ne el màxim nombre de dosis, al cost més baix possible i de fer-les servir el més ràpidament possible a tot el món.

És ben conegut que, davant d’una amenaça sanitària com la que patim, ningú estarà segur fins que tots estiguem segurs. En aquesta situació excepcional, preservar la salut de tots és l’únic objectiu legítim.

 

Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC)
Institut de Salut Global (ISGlobal)