El Dr. Vizcarro va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents en l’acte i va lloar la feina que el sindicat porta realitzant des de ja fa un segle.

El Seminari Centre Tarraconense va ser el lloc escollit per Metges de Catalunya per commemorar l’inici dels actes del centenari de la seva creació. A l’acte hi van assistir prop d’una setantena de persones i el President del Col·legi, el Dr. Fernando Vizcarro, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents.

 

 

Durant el seu parlament, el Dr. Vizcarro, a més d’agrair la presència del nombrós públic, va voler incidir en els inicis de la Institució recordant que, un 28 de juny de 1919 a Tarragona, es va gestar l’embrió del Sindicat de Metges de Catalunya. Va ser en el marc del Tercer Congrés de Metges de Llengua catalana. En aquell moment, el president del Congrés va refusar la sol·licitud dels metges per poder-se reunir i construir una unió sindical. El motiu d’aquesta negativa era el fet que no era matèria per a un congrés científic.

 

 

Tot i això, tal com va explicar el Dr. Vizcarro, els peticionaris van aconseguir en una reunió extraoficial, celebrada entre dues sessions del Congrés, aprovar la constitució de la comissió organitzadora del Sindicat. A més, també es va acordar començar a recaptar una quota de 2 pessetes mensuals als metges que s’incorporessin al nou projecte. Mesos després, el 27 de març de 1920 a l’Ateneu Empordanès de Barcelona, s’acabaria fundant oficialment el Sindicat.
Durant el seu parlament, el President del COMT també va voler lloar la feina d’aquesta institució. Una feina que, des de fa 100 anys, continua mantenint els mateixos valors i que el president va voler destacar citant part del primer Butlletí del Sindicat i que resava així:
‘El Sindicat de Metges de Catalunya persegueix el major ennobliment de la funció social encomanada a la classe mèdica, defensant els interessos morals i materials dels metges residents a Catalunya, protegint els associats i llurs famílies amb institucions de previsió i cooperació’.

 

 

L’acte va continuar amb la conferència “Els orígens del Sindicat de Metges de Catalunya: una organització al servei de la medicina i el país” per part del Doctor en Història Contemporània Josep Lluís Martín Berbois. El Dr. Martín va desgranar en detall com van ser els primers passos de la Institució.

 

 

Després, el President de Metges de Catalunya, el Dr.Jordi Cruz, va fer un repàs visual a la història del sindicat i finalment, el secretari de la Institució, Josep Maria Puig, va oferir la ponència “El fet diferencial i el dret a decidir. Tornar als orígens”. Una xerrada on va posar de manifest que les metgesses i els metges que són posseïdors del coneixement, han perdut capacitat de decidir perquè han quedat supeditats al poder econòmic”. Alhora, Puig va reclamar tornar als orígens del sindicat i lluitar pels valors de l’entitat i els interessos econòmics del sistema.