El passat mes de gener, el Centre MQ de Reus obria les seves portes als usuaris. Des del COMT, hem volgut conèixer en detall com és el funcionament i quines activitats s’hi duen a terme i per aquest motiu, hem entrevistat al Dr. Joan Domènech, metge especialista en cirurgia general i digestiva i adjunt a la direcció del Centre MQ Reus.

Des de fa pocs dies, el nou Centre MQ de Reus ja està en marxa i es troba distribuït en dos espais. Un d’ells és l’antic Hospital, quina activitat s’hi desenvolupa allí?

El nou centre va iniciar la seva activitat l’11 de gener i anirà obrint les seves instal·lacions de forma progressiva de tal manera que a mitjans de febrer ja estigui plenament operatiu. A les noves instal·lacions de l’antic Hospital, on s’ha actuat en 6 plantes i en uns 400 m2 per planta, s’hi trasllada bona part de l’activitat ambulatòria: 25 consultes externes, un servei d’urgències de 5 boxs i una àrea d’endoscòpies i cirurgia ambulatòria.

L’altre punt, és l’edifici del Carrer Gaudí. Un espai que concentrarà l’activitat quirúrgica i l’hospitalització, oi?

Efectivament, a l’edifici del carrer Gaudí s’hi manté tota l’activitat quirúrgica i l’hospitalització, així com una part de les consultes externes.

El Dr. Domènech és metge especialista en cirurgía general i digestiva i adjunt a la direcció del Centre MQ de Reus.

Aquest centre, referent a les comarques de Tarragona comptarà amb una de les carteres de serveis més àmplia i, fins i tot, amb atenció 24/7.

Amb les noves instal·lacions guanyem espai propi, la qual cosa ens permet reorganitzar la nostra cartera de serveis, amb possibilitats d’ampliar-la i millorar l’atenció 24/7, que no hem deixat de tenir en cap moment.

Què suposarà el Centre MQ per a la ciutat de Reus i rodalies?

Referent a la ciutat de Reus permet recuperar un espai municipal per a la prestació dels serveis de la Salut i, alhora, és una mesura d’impuls econòmic de l’entorn, que era una reivindicació històrica dels veïns i comerciants. A més, el fet de disposar de noves instal·lacions permet millorar la qualitat dels serveis.

Consulta de pediatria del CMQ.

Si parlem de xifres, quants professionals i personal mèdic consultor hi treballen? Amb quines dades d’intervencions aproximades treballen?

Actualment, entre els dos centres, disposem d’una plantilla d’uns 160 professionals i 230 metges/esses consultors. Pel que fa activitat, es duen a terme, de mitjana, unes 4.500 intervencions quirúrgiques; 2.500 intervencions ambulatòries; 105.000 visites i 112.000 exploracions complementàries.

Si un metge o metgessa té interès en ser col·laborador/a, què és el que hauria de fer?

Qualsevol metge o metgessa que tingui un projecte engrescador té les portes obertes del centre per oferir, per compte propi, els seus serveis. Només cal demanar visita a la direcció i presentar la proposta.

Quina previsió d’activitat mitjana diària hi ha?

De mitjana, a tot el centre es donen unes 22 altes diàries,19 intervencions quirúrgiques, unes 10 intervencions ambulatòries, 72 urgències, 437 visites i 466 exploracions complementàries, és a dir, un gran volum d’activitat.

Sala d’Urgències de l’Hospital de dia del CMQ.

Quines serien les especialitats més demanades al Centre MQ.

Actualment, traumatologia, cirurgia, oftalmologia, dermatologia i medicina general.

A curt termini, amb quina mena d’implementacions treballa el Centre?

Treballem en millorar les instal·lacions del Carrer Gaudí per oferir millor atenció de consultes, CMA i hospitalització i avançar cap a la implementació de tots els procediments quirúrgics de cirurgia mínimament invasiva.

I a llarg termini?

Per un cantó ampliar la cartera de serveis en nombre de professionals i especialitat, així com treballar per unificar tots els serveis i activitat a unes noves instal·lacions que ocuparien una part de l’antic Hospital.