– L’objectiu del PIUC és incrementar la capacitat de resolució de la demanda urgent a l’atenció Primària, hospitals i centres sociosanitaris

– El conseller Balcells ha anunciat la incorporació de professionals per a reforçar els centres per fer front a l’augment de l’activitat els mesos d’hivern

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas Peña, han presentat des del CUAP Casernes de Barcelona les accions de millora per la resposta de la xarxa sanitària a l’increment de demanda durant el període d’hivern.

Els objectius del Pla Integral d’Urgències de Catalunya 2022-23 (PIUC) cerquen incrementar la capacitat de resolució de la demanda urgent als diferents nivells assistencials (l’Atenció Primària i Comunitària, els hospitals i els centres sociosanitaris), preservar l’accessibilitat a l’atenció programada a tota la xarxa assistencial i aconseguir una major coordinació entre els centres facilitant l’accés dels pacients a centres sociosanitaris i l’ingrés urgent a l’àmbit hospitalari.

El conseller Balcells ha destacat que amb el pla “es busca donar la importància que cal a l’atenció primària, així comvalorar l’esforç que es realitza des dels centres”. El titular de Salut ha explicat que enguany “multipliquem per cinc els recursos de l’anterior pla”, i ha remarcat que “fem un esforç addicional, estructural a l’atenció primària, i l’igualem a l’atenció hospitalària durant una temporada que es preveu complicada. Per la seva banda, la secretària de Salut Pública ha fet una crida a la vacunació, i ha recordat que amb la dosis de record es “redueix moltíssim la probabilitat d’hospitalització”.

Les accions que estan contemplades al PIUC 2022-23, tal com ha explicat el conseller, és la de reforçar estructuralment els centres d’atenció primària i comunitària durant els mesos d’hivern per tal que incorporin professionals. Així, es reforçaran els CAP amb professionals de medicina, d’infermeria i de gestió administrativa.

De la mateixa manera, també hi haurà un reforç estructural a nivell hospitalari i sociosanitari, amb un increment del nombre d’altes PIUC contractades en funció dels diferents plans de contingència que els proveïdors hagin plantejat, i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) incrementarà els seus recursos en 27 unitats addicionals.

La totalitat de l’import del PIUC 2022-23 és de 45 milions d’euros, el que suposa un increment de 31 milions d’euros respecte l’anterior pla. Els recursos del PIUC 2022-23 destinats a l’Atenció Primària i Comunitària suposen un increment 5 vegades superior respecte l’anterior programa, arribant fins els 16 milions d’euros, que facilitarà l’organització dels diferents EAP i CUAP per tal de donar resposta a l’increment de demanda durant el període d’hivern.

Amb aquest increment de l’assignació a l’APiC es garantirà l’activitat programada i la resposta a l’increment de la demanda espontània, així com facilitarà que els EAP i CUAP contractin reforços de professionals de medicina, d’infermeria i de gestió administrativa.

A l’atenció hospitalària també es destinaran 16 milions d’euros i a l’atenció sociosanitària s’hi destinaran 3 milions d’euros. A més a més, i dins de la inversió total del programa, es contempla també un pla de contingència addicional de 10 milions d’euros per l’increment dels recursos hospitalaris, sociosanitaris, de salut mental i addicions, a raó de 8 milions d’euros, i 2 milions d’euros més destinats al transport sanitari per fer front a l’increment de l’activitat.