Introducció

Les Jornades ‘Visions d’un Món Desigual’ pretenen mostrar els contrapunts entre els llocs i les persones que habitem el planeta, des de l’òptica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest sentit, en cada edició d’aquestes jornades es tracta un dels 17 ODS que l’ONU ha establert en l’horitzó 2030, de la mà de diferents experts. Els ODS tracten temes globals com la pobresa, l’educació, la salut, la pau; temes en els quals Visions d’un Món Desigual vol aprofundir, sense perdre de vista la necessària transversalitat de tots per construir un món més just i sostenible.

Aquestes jornades s’organitzen conjuntament entre les universitats de Tarragona (URV), de Girona (UdG), de Lleida (UdL) i Pompeu Fabra (UPF).

Objectiu

En aquesta edició de Visions d’un Món Desigual tractarem l’objectiu núm. 3 (Salut i benestar), el qual vol garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats, perquè és essencial per a un desenvolupament sostenible.

Fa temps que es treballa per augmentar l’esperança de vida i reduir algunes de les causes comunes associades a la mortalitat infantil i materna, per erradicar completament una gran varietat de malalties i abordar un gran nombre de problemes de salut, tant constants com emergents. En aquest sentit, i des de fa més d’un any, el món s’enfronta a una crisi sanitària mundial sense precedents, que està propagant el patiment humà, desestabilitzant l’economia mundial i canviant dràsticament la vida de milers de persones arreu del món.

L’objectiu d’aquestes jornades serà conèixer amb més detall què s’està fent, des de l’experiència dels nostres ponents i dins dels seus àmbits de coneixement, per tal d’aconseguir les metes marcades per les Nacions Unides i assolir la salut i el benestar de les persones.

Metodologia

Les Jornades tindran lloc durant l’última setmana d’abril i la primera de maig, i s’organitzen en quatre blocs temàtics (dos per setmana). Cada bloc tracta un aspecte de la salut i el benestar i serà exposat pel seu corresponent ponent. Les jornades seran 100% en línia.

El dilluns 26 d’abril tindrà lloc la primera sessió virtual, on tots els participants es trobaran amb el/la ponent mitjançant una videoconferència. Durant la primera part de la sessió, el/la ponent farà una exposició i, posteriorment, s’obrirà un torn de preguntes i debat.

Calendari dels blocs

  • Sessió virtual, dilluns 26 d’abril

Tema: “L’impacte indirecte COVID en la Salut Global. Un exemple: Tigray, Etiopia”

A càrrec de David Noguera, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB i amb mestria en Medicina Tropical i Salut Internacional per la UB. Després d’una experiència com a metge a Girona, va realitzar la seva primera intervenció sobre el terreny amb Metges Sense Fronteres el 2001 a Canàries, quan va participar en una missió exploratòria per atendre a població immigrant. Des de llavors el seu treball amb MSF l’ha portat a Somàlia, Costa d’Ivori, República Democràtica de Congo, el Sudan, Angola, Zàmbia, Índia, Timor, Guinea Bissau, Tunísia, Líbia, Etiòpia i Sudan del Sud. És president de Metges Sense Fronteres Espanya des d’octubre de 2016.

  • Sessió virtual, dimecres 28 d’abril

Tema: “Resiliència i emocions saludables. Conviure amb l’adversitat”

A càrrec de Joana Frigolé, llicenciada en Psicologia per la UAB, coach certificada per ICF (Internacional Coach Federation) i conferenciant. S’ha format a l’Escola Europea de Coaching, en patrons emocionals pel mètode Alba Emoting TM, en Coaching Transformacional per l’Institut Gestalt i en Transformació Relacional per l’Institut Relacional. Imparteix tallers, xerrades i conferències i ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació, com per exemple l’Ofici de Viure de Catalunya Ràdio. És autora del llibre “Posa llum a la teva vida. Genera emocions i converses constructives”.

  • Sessió virtual, dilluns 3 de maig

Tema: “Desigualtats en salut: un fre a la prevenció i resposta als riscos globals”

A càrrec de Gonzalo Fanjul, investigador i activista contra la pobresa. Actualment dirigeix l’àrea d’anàlisis de polítiques de l’ISGlobal i impulsa la Fundación porCausa (periodisme i investigació contra la pobresa). És investigador associat per a migracions del Overseas Development Institute (ODI) de Londres, així com el think tank espanyol CIECODE i escriu habitualment per a organismes internacionals com UNICEF. Al desembre del 2018 es va incorporar com a fellow a la xarxa Ashoka d’innovadors socials. Col·labora habitualment amb mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, i és autor i co-editor del blog del diari El País “3.500 Millones” que va rebre el premi FAO al 2012.

  • Sessió virtual, dimecres 5 de maig

Tema: “Gènere i salut”

A càrrec de la Dra. Carme Valls Llobet, llicenciada en medicina i cirurgia per la UB, es dedica a l’assistència clínica, medicina interna i endocrinologia. Ha estat professora titular de la Facultat de Medicina de la UB ha estat pionera a Espanya en plantejar la investigació mèdica sobre les diferències de salut entre homes i dones. Dirigeix el Programa “Dona, salut i qualitat de vida” del Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS), una entitat que té com a objectiu investigar i posar en evidència les diferències de gènere en la salut, proporcionant a les dones l’accés a la informació i als recursos. Forma part del consell de redacció de la Revista Mujeres i Salut, un a publicació de referencia sobre la temàtica a tot l’Estat. També ha estat diputada al Parlament de Catalunya pel PSC i ha dirigit la Fundació Catalunya Segle XXI. En l’actualitat forma part del professorat del Màster Oficial en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat de la UdL.

Totes les sessions virtuals es faran de 18.00 a 19.30 hores

A qui van adreçades les Jornades?

Són obertes a tot el públic i la inscripció és gratuïta.

Enllaç directe a les jornades:

https://bit.ly/3v09FcQ