Des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya s’ha fet arribar la següent carta adreçada a totes les metgesses i metges recordant la importància de la vacunació entre els sanitaris

Benvolgut company, benvolguda companya,

Ens adrecem a tu, com a presidents dels Col·legis de Metges de Catalunya, per compartir la nostra preocupació davant d’una situació epidemiològica incerta i que pot ser molt complicada en les properes setmanes.

Després de tres anys de pandèmia de COVID-19, la malaltia és ara menys greu per a la majoria de les persones. Entre tots hem construït un mur d’immunitat (vacunació, infecció, immunitat híbrida). Les noves subvariants d’Òmicron tenen més capacitat d’evasió immunitària i, per tant, ens podem infectar o reinfectar amb més facilitat. El nombre de contagis i casos en la comunitat està augmentant i, paulatinament, també el nombre de pacients ingressats, habitualment, d’edat avançada i/o amb condicions d’alt risc. Afortunadament, el nombre de casos greus o crítics es manté, hores d’ara, bastant estable i en nivells baixos.

Fa dos anys que, a causa de la pandèmia i de les mesures de prevenció adoptades, els virus hivernals (rinovirus, VRS, grip i altres) no han circulat com ho feien habitualment.

Però aquestes setmanes la incidència de infeccions per VRS en nens està sent molt alta i ha sobrecarregat encara més l’atenció primària i l’hospitalització (especialment les UCI) pediàtrica.

La grip ha arribat abans d’hora i ja s’ha superat el nivell epidèmic. Com és habitual, l’inici de l’epidèmia afecta sobretot els nens, però ràpidament s’estén a tota la comunitat, amb especial impacte en les persones grans. Si segueix l’evolució esperable, pujarà en 4-6 setmanes. Podríem arribar al pic de l’epidèmia de grip al voltant de Nadal.

Vacunació personal sanitari

És possible, doncs, un escenari amb incidència alta de grip i/o de COVID-19 en les properes setmanes, que, sens dubte, afegirà més càrrega de treball a tots els professionals i treballadors del sistema sanitari.

A banda de les mesures no farmacològiques (ventilació, mascareta i altres), la millor mesura de prevenció que podem fer servir és la vacunació. No ens podem relaxar.

Recordem que la vacuna de la grip és relativament efectiva i evita casos greus i complicacions. La dosi de reforç de la vacuna de la COVID-19 (actualitzada i bivalent), ajuda a mantenir el mur d’immunitat i redueix el nombre de casos greus, d’hospitalitzacions i de morts.

És important protegir la població de risc, recomanant de forma fefaent la vacunació antigripal i la dosi de reforç de vacuna de la COVID-19.

I és important que nosaltres, com a professionals sanitaris, també ens revacunem enfront les dues infeccions per protegir-nos millor individualment i col·lectivament i per protegir els malalts als quals atenem.

Com a metges, és la nostra obligació tractar de reduir la incidència de casos i l’impacte que aquesta situació complicada pugui arribar a tenir sobre la població i sobre el sistema sanitari i els seus professionals en les properes setmanes, especialment, al voltant de les festes Nadal, de les quals a tots ens agradaria poder gaudir-ne amb les nostres famílies. En moments com aquest, som el mirall de la societat i, com a tal, tenim la responsabilitat de donar exemple.

Moltes gràcies per la vostra comprensió i dedicació i pel professionalisme que heu mantingut ben alt tots aquests anys tan complicats.

Amb tot l’afecte, ben vostres. 

Dr. Jaume Padrós     Dr. Josep Vilaplana     Dr. Sergi Boada       Dr. Ramon Mur

President CoMB           President COMG            President COMT         President COMLL

RECOMANACIONS DE L’AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA PER ACCEDIR A LA VACUNACIÓ COM A PERSONAL SANITARI

1.    A través dels serveis de Salut Laboral / Prevenció de Riscos del centre sanitari o organització on treballeu. 

2.    A través del vostre Centre d’Atenció Primària (CAP), el qual teniu assignat com a ciutadà/na.