Ja només queden unes hores perquè deixi de ser el vostre president.

Fa 12 anys i uns mesos vaig accedir a la presidència de COMT amb una idea del que era la institució: “Un impost revolucionari” que tots els metges havíem d’assumir obligatòriament.

Els meus companys i jo arribàvem amb unes idees de canvi des del punt de vista sindical i, per tant, laboral. Però tot i que la línia que separa el concepte professional del laboral és molt fina, hi ha diferències clares.

La Institució defensa, sobretot, la bona praxi i l’ètica i deontologia mèdica, sent garant dels drets dels ciutadans però també d’una manera ferma i decidida dels professionals de la medicina.

Durant aquest trajecte he conegut molts nous aspectes de la defensa de la professió que no tenia en compte abans.

Com m’han comentat molts companys i conciutadans, no he conegut una època dolça de mandat. Vam començar just amb la crisi i van aparèixer les retallades de les que encara no ens hem recuperat. Vam perdre una part important del nostre poder adquisitiu (aproximadament un 25% de mitjana) i el que és pitjor, es va augmentar la càrrega assistencial d’una manera desmesurada.

Amb els quatre consellers de Salut de la Generalitat que he conegut he intentat, juntament amb els companys de Consell de Col·legis de Catalunya, convèncer-los que si seguíem amb aquest pla estàvem abocats al desastre. Fins aquest estiu i amb la situació de pandèmia que patim, no ens han fet cas i és ara, a instància de metges, infermers i gestors que s’han constituït dues comissions independents per intentar resoldre la situació.

A banda d’aquesta relació institucional amb l’Administració, en l’àmbit de la relació individual i en el personal, no crec que ningú que hagi acudit a COMT sol·licitant ajuda, representació o consell, hagi estat desatès.

Afortunadament, no hem patit cap baixa causada per la pandèmia de la Covid-19 entre la nostra col·legiació però si companys afectats, tant pel que fa a la salut, com en l’aspecte laboral. A ells, els hem intentat ajudar, tant moralment com econòmicament.

No repetiré el que s’ha aconseguit a nivell institucional, formatiu, protecció social… Però el que sí vull és donar-vos les gràcies a tots, especialment als companys de la Junta de Govern, per totes les satisfaccions obtingudes a l’aconseguir millores i bons resultats en tots els camps professionals. Així mateix, demanar disculpes si algú s’ha sentit desatès.

Demà, dia 15 d’octubre, se celebren les eleccions de la Junta de Govern i de Compromissaris de COMT. Vull anirmar-vos a que us informeu bé dels diferents programes dels candidats i voteu amb consciència, perquè en la participació (som un dels Col·legis més participatius) és on resideix el millor resultat per a tothom.

Quedo a la vostra disposició per al que necessiteu.

Dr. Fernando Vizcarro Bosch