Com podem saber si algú està patint un ictus i quin tractament s’aplica? Quines seqüeles poden quedar o com és la rehabilitació? Totes aquestes preguntes, i moltes més, les responen les doctores Laia Seró i Patricia Mínguez i la infermera Laia Queral. Totes elles formen part de la Unitat d’ictus de l’Hospital Joan XXIII que, aquest 2023, ha rebut el certificat European Stroke Organisation (ESO).

La importància en la rapidesa de l’aplicació del tractament és fonamental per al pacient que pateix un ictus. La doctora Seró ens ha explicat quins són els 2 tractaments que s’apliquen davant un ictus; la fibrinolisi endovenosa i la tromboectomia mecànica, sent fonamental en el primer cas aplicar-la en un intèrval inferior a les 04 hores i mitja.

La doctora Mínguez també ha parlat de visibilitzar les seqüeles que un pacient pot tenir després de patir un ictus. Des de les més comunes, com podrien ser l’afectació motora en part del cos o en la parla, però també en d’altres camps, potser menys conegut, com serien les dificultats en la deglució o les afectacions emocionals i cognitives.

L’atenció continuada per un cas d’ictus existeix a Joan XXIII les 24 hores del dia els 365 dies, però no en tots els tractaments. Si s’ha d’aplicar una fibrinolisi endovenosa, l’equip de guàrdia podrà aplicar-ho en qualsevol moment dintre de la finestra temporal de 4 hores i mitja, però la tromboectomia mecànica, fora de l’horari entre setmana (de dilluns a divendres de 08 a 19 hores) s’haurà de fer fora d’aquest centre hospitalari. Tot i així, la doctora Seró ha anunciat que la previsió és que, durant 2024, hi hagi una cobertura total, inclosos els caps de setmana.

La Unitat d’ictus de l’Hospital Joan XXIII, a més, està d’enhorabona perquè, enguany, l’European Stroke Organisation (ESO), entitat líder en promoure l’acreditació de centres d’alta tecnologia en el tractament de l’ictus a Europa, els ha concedit aquest prestigiós certificat.

A més, aquesta unitat ha preparat pel pròxim 12 de novembre de 2023, una caminada popular pel passeig marítim de Salou per a conscienciar sobre l’ictus i la tasca individual de cadascú en la seva prevenció, exercint uns hàbits de vida saludables.

No hi podeu faltar!