• El CCMC recorda que la qualitat i la seguretat en l’àmbit de la sanitat privada també són competència de la conselleria de salut i insisteixen en la necessitat d’instaurar un marc regulador i d’ordenació del sector que es troba en una situació crítica.
  • Els col·legis de metges catalans denuncien l’oferta creixent de pòlisses d’assegurances de salut “indignes” que generen desprotecció en els ciutadans i precarització entre els professionals.
  • El CCMC ha adreçat una carta a les companyies Sanitas i Generali, que recentment han signat un acord arran del qual s’ha decidit prescindir de manera unilateral i sobtada del servei d’un nombre important de metges i metgesses i rebaixar honoraris als professionals que es mantenen al quadre mèdic.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) considera que cal posar fi a la situació de deteriorament creixent que es viu al sector de la sanitat privada lligada a l’assegurança lliure. La proliferació sense fre de pòlisses, sovint “indignes”, genera cada cop més indefensió i desprotecció entre els ciutadans i afavoreix la precarització de molts dels professionals que treballen per a les companyies asseguradores.

Un exemple de la manca d’ordenació que viu el sector de l’assegurança lliure i de la precarització que això està generant entre els professionals és l’episodi recent que ha afectat molts dels metges i metgesses que durant anys havien prestat serveis vinculats a l’asseguradora Generali i dels quals s’ha prescindit de manera sobtada i unilateral arran de l’acord estratègic que aquesta companyia va signar fa pocs mesos amb Sanitas. D’altra banda, també s’ha procedit a rebaixar els honoraris dels professionals que s’han mantingut al quadre mèdic.

Des del CCMC s’ha adreçat una carta a responsables de les dues companyies on, a banda d’expressar el malestar pel tracte no merescut dispensat als professionals i més enllà de les responsabilitats jurídiques que això pugui suposar, lamenten que una entitat com Generali, tradicionalment ben valorada pels metges (tant pels honoraris, com pel diàleg amb el quadre mèdic i el compromís amb la qualitat assistencial), hagi sucumbit a estratègies que responen exclusivament a la lògica del benefici econòmic. Cal tenir en compte que, entre les entitats que operen al sector, hi conviuen empreses amb afany de lucre amb entitats cooperatives mutualistes.

Els col·legis de metges insten a Generali i a Sanitas a reconsiderar la decisió de rescindir de manera unilateral la relació amb els professionals expulsats del quadre mèdic, així com la rebaixa d’honoraris per als que continuen col·laborant amb l’entitat. Uns professionals que, d’altra banda, han contribuït durant molt de temps a mantenir el prestigi de l’asseguradora.

Carta al conseller de Salut

“Cal aturar la deriva del sector de l’assegurança privada”, així ho han expressat els quatre col·legis de metges catalans en una altra carta que han adreçat els presidents dels quatre col·legis de metges al conseller de Salut, Manel Balcells, a qui reclamen l’establiment d’un marc regulador i l’ordenació del sector.

El CCMC recorda al conseller que la garantia de la qualitat assistencial i de la seguretat clínica en l’àmbit privat també és competència del Departament de Salut i que, per tant, és una qüestió que l’interpel·la directament. L’abast de les dades del sector reforcen encara més aquesta responsabilitat: d’una banda, més de 2,5 milions de catalans tenen subscrita una pòlissa privada de salut i, de l’altra, fins el 34% dels professionals col·legiats a Catalunya exerceixen al sector de l’assegurança lliure, de manera exclusiva o bé compaginant-ho amb activitat pública. El CCMC fa èmfasi en la tradició mutualística i d’assegurança lliure que hi ha a Catalunya, així com l’exemple de col·laboració positiva que el sector va mantenir amb el sector públic durant la pandèmia de COVID-19. El CCMC ofereix al departament de salut la seva col·laboració per contribuir a la millora d’un problema que afecta la qualitat i seguretat dels serveis, els pacients i els professionals.