El Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) ha aprovat en l’Assemblea General un Codi de Transparència i Bon Govern, un compromís ètic subscrit per tal d’assegurar l’eficàcia i eficiència en la gestió i administració de la corporació a través d’un estil de treball basat en valors.

El Dr Serafín Romero, president de l’CGCOM, va presentar als membres de l’Assemblea aquest text del qual va destacar “suposa un plus en el nostre compromís en la presa de decisions i l’ús dels recursos, així com dóna compliment a la llei 19 / 2013 de 9 de desembre, Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern que – va recordar – inclou a les corporacions de dret públic com la nostra “.

En aquesta línia va incidir en la importància de comptar amb un codi d’aquestes característiques que pretén complir amb la llei en el pla administratiu “però que marca també un camí per a l’actuació dels càrrecs de la corporació” – ha exposat.

El Codi de Transparència i Bon Govern compta amb sis capítols i trenta articles que estableixen les normes generals que han de regir la conducta dels òrgans de govern de la corporació, l’Assemblea General i la Comissió Permanent, així com la dels seus empleats i col·laboradors, en el desenvolupament de les activitats a través de les que es materialitzin les finalitats.

El seu objectiu principal és establir un marc d’actuació institucional per garantir la consecució dels seus fins, minimitzar els possibles riscos operatius i reputacionals, contribuir a generar transparència i fomentar la confiança entre els col·legis de metges, els metges col·legiats i la societat en general. Es tracta d’una proposta d’autoregulació que s’uneix a d’altres mecanismes de control de el mateix Consell, com les auditories externes.

El CGCOM compta amb un sistema de govern que s’articula al voltant dels Estatuts, Codi de Bon Govern per a la Realització d’Inversions Financeres Temporals, Codi de Deontologia Mèdica i la Legislació vigent. Afegeix ara el Codi de Transparència i Bon Govern, que interpreta i desenvolupa els Estatuts de conformitat amb els principis, missió i valors de reconeixement general en l’àmbit de les corporacions de dret públic, en el marc dels fins que li són propis i que constitueixen l’instrument que serveix de guia perquè els òrgans de govern i la resta de personal que presti els seus serveis en el Consell orienti la seva actuació adequant-la a aquests principis, missió i valors.

 

Igualtat, respecte al medi ambient i rebuig a la violència i l’assetjament, capítols específics

Aquest codi recull articles lligats a valors de la societat actual com són el respecte dels drets humans, la promoció de la igualtat d’oportunitats, la no discriminació, foment de la sostenibilitat o el respecte a l’entorn, entre molts altres. Així, el codi recull entre els seus principis ètics respectar en totes les seves activitats els drets fonamentals de les persones i llibertats públiques reconegudes pels acords internacionals i estableix l’obligació d’exercir totes les seves activitats amb ple respecte a la dignitat humana.

En relació a el principi ètic d’Igualtat i no discriminació, aquest codi advoca pel reconeixement de la diversitat i per promoure la igualtat d’oportunitats, evitant qualsevol discriminació, directa o indirecta, per motius de raça, sexe, religió, opinió política, nacionalitat, orientació sexual o qualsevol altra condició física, psíquica o social, així com observar la deguda consideració cap a les persones amb capacitats diferenciades.

El text també evidencia el compromís d’aquesta corporació en contra de qualsevol manifestació de violència, assetjament físic, sexual, psicològic o moral en l’àmbit laboral, així com qualsevol altra conducta ofensiva o abusiva que pugui generar un entorn intimidatori cap als drets de les persones.

El respecte pel medi ambient compta també amb un article específic amb l’objectiu d’assumir el compromís de procurar el major respecte a el medi ambient en el desenvolupament de les seves activitats, així com de minimitzar els efectes negatius que, eventualment, es poguessin ocasionar.

El text també recull normes, pautes de conducta i principis com les incompatibilitats, els conflictes d’interès, les relacions amb poders públics, proveïdors i altres entitats, la confidencialitat o el compliment normatiu, entre d’altres aspectes.

El document subratlla la importància i la necessitat de disposar i complir amb un Sistema de Gestió de Qualitat i comptar amb la certificació de la Norma ISO 9001 que garanteix la transparència i la utilització de criteris objectius en àmbits com la relació amb proveïdors i col·laboradors.

El CGCOM considera que la transparència i el bon govern són valors primordials de l’estil de treball que adopta una organització si vol que els seus òrgans de govern actuïn amb rigor, serietat i amb sentit de la responsabilitat. Recollir aquests valors en un Codi suposa assumir públicament el compromís ètic de demostrar que la confiança dipositada en l’organització està sent ben administrada. Amb l’aplicació de el Codi s’assegura l’eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis, s’optimitzen els recursos i s’aconsegueix l’excel·lència en la gestió, alhora que s’enforteix la confiança en l’organització.

Aquest text està vigent des del moment de la seva aprovació per l’Assemblea General, i és d’obligat compliment per a tots aquells actes i relacions dels membres dels seus òrgans de govern, col·laboradors, directius i altres treballadors interns, entre si i altres professionals, organitzacions i òrgans de les administracions, així com amb els mitjans de comunicació i la resta de persones o institucions amb les que es relacionin, amb independència de la modalitat contractual que determini la seva relació amb l’organització, posició que ocupin o lloc en el qual es trobin.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentaris
El més antic
Més recent Més votats
Inline Feedbacks
View all comments