El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha presentat amb la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, i el president de la Organización Médica Colegial, Dr. Serafín Romero, la Instrucció 3/2017 de la Secretaria d’Estat de Seguretat sobre mesures policials a adoptar davant les agressions als professionals de la salut.

Zoido va remarcar que a través d’aquesta instrucció es posa en marxa un Protocol d’actuació de les Forces i Cossos de Seguretat que, per primera vegada, contempla la figura de “l’Interlocutor Policial Territorial Sanitari”. Experts designats per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, coordinaran, desenvoluparan i executaran les actuacions relacionades amb qualsevol manifestació de violència o intimidació a personal sanitari en l’àmbit territorial que els hi sigui propi. Una figura policial encarregada de mantenir la comunicació fluida i regular, que segons el ministre, “ajudarà a assolir majors quotes de confiança per part de les víctimes a l’hora d’acudir a la policia per a efectuar una denuncia”. A més, va afirmar que donarà resposta “ a una doble problemàtica. D’un costat, la personal, perquè afecta a la seguretat i integritat dels sanitaris i d’un altre, a la social, perquè repercuteix negativament a la funció que presten els sanitaris a la societat”.

D’altra banda, la ministra de Sanitat, va destacar que està treballant en la creació d’un sistema d’informació d’agressions del Sistema Nacional de Salut. L’objectiu –va especificar- és triple: reunir totes les dades d’agressions de totes les professions sanitàries que estan recollides en els registres dels serveis de salut autonòmics, identificar els punts crítics i elaborar un mapa de risc d’agressions. I , sobretot, elaborar una avaluació periòdica dels incidents succeïts i les mesures adoptades.

Finalment, el president de la Organización Médica Colegial, Dr. Serafín Romero, va concloure reiterant que “tot i els avenços assolits, amb la modificació del Codi Penal, la implicació del Ministeri de Sanitat i el compromís de les comunitats autònomes, seguirem insistint per a que les agressions als metges tinguin la mateixa consideració independentment  que s’exerceixi en l’àmbit públic o el privat”.