El tabaquisme pot considerar el nostre principal problema de salut pública i, tot i el descens de la prevalença de fumadors, segueix sent una important causa de morbiditat i mortalitat prematura.

Avui ens enfrontem a una devastadora pandèmia mundial causada per un virus, la SARS-Co-2, que, en només sis mesos, ha provocat més de 10 milions de casos confirmats de COVID-19 i més de 500.000 morts.

La mortalitat per COVID-19 és més gran entre les persones amb malalties preexistents, incloent malalties no transmissibles (ENT) com les cardiovasculars i les respiratòries cròniques, el càncer i la diabetis. I sabem que el consum de tabac és el principal factor de risc comú vinculat a totes aquestes malalties. De fet, pel que fa a la relació entre fumar i la progressió de la COVID-19, l’evidència actual ens indica que fumar s’associa amb la seva progressió negativa i amb resultats adversos, comportant un risc 1,45 vegades més alt de desenvolupar una forma greu dels símptomes que en persones no fumadores. D’altra banda, l’OMS adverteix que hi ha una creixent evidència que el consum de cigarrets electrònics produeix efectes secundaris en els pulmons, cor i vasos sanguinis, i això podria augmentar el risc de complicacions severes per Covid-19.

Tal com diu l’OMS “mai hi ha hagut un moment més apropiat per donar suport als seus ciutadans en els seus esforços per abandonar el consum de tabac. També hem de protegir, en la mesura del possible, els avenços que hem aconseguit en la lluita contra el tabac, fins i tot en temps difícils com aquests “[Declaració de la Cap de la Secretaria de l’Conveni marc de l’OMS per al control de l’tabac ( FCTC), Dra. Adriana Blanco Marquizo 4 de maig de 2020] –

Aquesta afirmació cobra encara molt més sentit quan és la pròpia OMS la que ens recorda que “les situacions d’emergència complexes poden comportar un augment de l’consum de tabac, de l’addicció i de el risc de malalties connexes”.

La pandèmia ens ha obligat a variar la manera en què prestem els serveis de salut, fent-se més necessari l’incorporar a l’assistència diària dels recursos digitals que minimitzen el contacte personal quan no és estrictament necessari. En aquest camp hi ha una necessitat formativa evident a la qual creiem s’ha de donar una ràpida resposta per facilitar el canvi en la gestió clínica que els professionals de la salut necessiten en aquest moment de manera que adquireixin les habilitats digitals necessàries.

Entre els recursos digitals considerem primordial la utilització les plataformes POC (point of care) que digitalitzen la informació/formació del pacient de manera que aquest rep la informació digital, en format vídeo, adequada, prescrita pels seus professionals amb l’objectiu de donar poder a l’pacient i millorar tant els resultats en salut com l’experiència viscuda. És per això que el curs té com a partner a la plataforma DigimEvo, experta en desenvolupament i implementació d’aquests sistemes.

És en aquest context volem impulsar un Pla Integral, que contempli a totes les parts implicades en sistema i feu servir les noves tecnologies per donar un impuls renovat a la cessació tabàquica i que a el mateix temps, faciliti la tasca del consell mèdic mitjançant tècniques de comunicació on -line, facilitadores de la relació metge pacient.

Direcció Acadèmica: Dra. Joima Panisello (Digimevo) i Dr. Jesús Lozano (FFOMC).
Coordinació Acadèmica: Dra. Amelia Carro (Digimevo) i Fundación para la Formación de la Organización Médica Colegial (FFOMC).

Data d’inici: 25 d’Abril de 2021

Programa del curs

Inscripció