Metges/ses, psicòlegs, infermeres, fisioterapeutes i treballadors socials treballaran conjuntament per afrontar els reptes que plantegen les cures pal·liatives en la societat actual: l’envelliment de la població i la cronicitat de les patologies obliguen a definir una nova aproximació en l’atenció dels pacients i a fer ús de noves eines i estratègies per proporcionar el millor tractament.
Aquest debat es produirà en el marc del Xè Congrés de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, que se celebrarà els propers 9 i 10 de març al Palau de Congressos. Tres-cents especialistes es desplaçaran a Tarragona per definir els diversos aspectes clínics, ètics i organitzatius que identifiquin els criteris adequats per dur a terme una atenció pal·liativa del màxim nivell.
Les jornades es duran a terme en sessions conjuntes i en taules de debat especialitzades en tres temes: l’atenció pal·liativa al pacient no oncològic, l’atenció pal·liativa en entorns d’alta complexitat i, en tercer lloc, l’atenció psicosocial als equips. En conjunt, hi participaran al voltant de setanta ponents i es presentaran una cinquantena de comunicacions en format oral i pòsters.
La conferència inaugural comptarà amb el president de l’Associació Europea de Cures Pal·liatives (EAPC, per les seves sigles en anglès), prof. Philip j. Larkin, qui reflexionarà sobre la dignitat i la compassió en l’aplicació dels tractaments.
Les sessions també tractaran el passat i el futur. Divendres a les 20:00 hores, el Catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, Dr. Joaquin Ruiz de Arbulo, impartirà una sessió magistral sobre com afrontaven la mort els nostres avantpassats –concretament, a l’època de la Tarraco romana-. D’altra banda, dissabte, abans de la sessió de cloenda, el periodista Xavier Grasset moderarà el debat ‘Les cures pal·liatives a la nostra societat’, que també comptarà amb la participació dels Drs. Marta Vidal, Daniel Roca, l’actor Pep Cruz i la periodista i escriptora Elisabet Pedrosa.
La presidenta del Comitè Organitzador del Congrés, Dra. Tani Francesch, destaca la importància creixent de les cures pal·liatives i assenyala “la necessitat d’abordar el repte que aquests tractaments siguin també una realitat per a aquells pacients que per motiu de l’envelliment o per les característiques de les seves malalties, no poden ser tractats amb una finalitat curativa. S’ha d’implementar una visió àmplia de les cures”, afegeix.
Teniu a la vostra disposició el programa complet del Congrés, que organitza la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives conjuntament amb el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.