L’estudi ESPITAP aborda un programa d’abandonament del tabaquisme en fumadors actius entre 35 i 70 anys del Camp de Tarragona.
El doctor Francisco Martín ens ha explicat en detall en què ha consistit aquest estudi i quins resultats se n’han extret. Un treball que com a resultat ha demostrat que la intervenció amb espirometria millora l’efectivitat del consell sanitari per a deixar de fumar.
Aquest assaig clínic, en paraules del doctor Martín es tracta “d’una intervenció motivacional basada a comentar els resultats d’una prova realitzada en Atenció primària, en aquest cas una espirometria, per avaluar si el fet de comentar aquesta prova amb el pacient, fa que tingui més possibilitats de deixar de fumar”.
L’equip, conformat per una desena de professionals ha obtingut un molt bons resultats fins al punt d’arribar a triplicar les possibilitats que el pacient deixi de fumar. Per a dur a terme l’estudi, es va comptar inicialment amb la col·laboració de 12 centres d’Atenció Primària del Camp de Tarragona gestionats per l’ICS, posteriorment, es va ampliar als 20 que actualment l’Institut Català de la Salut coordina. Els participants van ser al voltant de 700 fumadors actius d’entre 35 i 70 anys sense malaltia respiratòria coneguda.
La gran novetat en aquest estudi és la importància de l’espirometria, ja que reforça la idea de deixar de fumar més enllà del consell sanitari habitual. Tal com indica el dr. Martín el fet de realitzar una espirometria a un fumador respecte a no fer-la, “triplica les possibilitats que deixi de fumar”.