L’ictus comporta que s’hagi d’actuar de forma immediata perquè els pacients puguin sobreviure sense seqüeles incapacitants. Per tant, és crucial la detecció immediata per avisar el servei d’emergències i arribar, al més aviat possible, a l’hospital de referència. L’Hospital Joan XXIII disposa dels dos tractaments necessaris per a aquests pacients: latrombòlisi endovenosa, un fàrmac que permet dissoldre el trombe que obstrueix l’artèriacerebral, i la trombectomia mecànica, que consisteix a introduir un catèter en una artèriade la cama fins a arribar al trombe que obstrueix l’artèria del cervell i retirar-lo. És untractament d’alta complexitat, molt eficaç per a ictus greus. De fet, en alguns pacientsque reben aquest tractament, la milloria és tan ràpida i espectacular que la recuperacióés pràcticament total. No obstant això, per aconseguir-la, és transcendental que lapoblació sàpiga detectar els símptomes d’un possible ictus.
Llavors, com es detecta un ictus?
L’ictus és la primera causa d’invalidesa adquirida. Ictus vol dir “cop”; fa referència a quelcom que passa molt ràpid. Una persona està bé i, de sobte, no es pot moure o no pot parlar. Aquesta situació es deu a una interrupció del flux sanguini en una part del cervell.
Per tant, la persona, de forma sobtada, patirà uns símptomes neurològics. Els més freqüents són: alteració de la parla o de la comprensió del llenguatge (quan parlem a la persona, no ens entén), debilitat de mig cos (el que en diem paràlisi), que pot ser parcial o total, desviació de la boca o alteració de la vista (deixa de veure mig camp visual).
I, com prevenir-lo?
Bàsicament, cal modificar els estils de vida; és a dir, allò que el
metge o metgessa de família recorda sempre: seguir una alimentació saludable, no consumir tabac ni altres tòxics com l’alcohol i fer exercici físic per evitar l’obesitat i el sobrepès. A més, les persones amb factors de risc vascular, com la hipertensió, la diabetis i elevats nivells de colesterol, entre d’altres, els han de tenir sota control.
Sobre noves teràpies i procediments
Des del passat mes d’abril, l’Hospital Joan XXIII participa, conjuntament amb quatre hospitals més de Catalunya, en un projecte que té com a objectiu principal millorar l’atenció del pacient que ha patit un ictus en cadascuna de les seves fases: des de l’ingrés a urgències fins al cap d’un any. Aquest projecte preveu un programa de seguiment integral i d’acompanyament del pacient, que inclou una aplicació mòbil (plataforma de comunicació) que permet de forma fàcil, segura i controlada el contacte directe i continu entre el pacient i l’equip sanitari. Alhora, fomenta la comunicació i l’enllaç entre l’atenció hospitalària i l’atenció primària.
En el nostre entorn una de cada sis persones patiran un ictus. Està en les nostres mans evitar-ho.