S’impartiran 10 cursos de suport vital bàsic i DEA a un vuitantena de persones no vinculades al món sanitari entre les localitats de Tarragona, Reus i Tortosa

El diumenge 18 de desembre La Marató dedicarà la 31a edició a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants. Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular- artèries i venes – són la principal causa de mort als països desenvolupats: segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, van causar prop de 18 milions de morts el 2019, que representen el 32% del total de defuncions mundials.

El COMT s’ha volgut sumar a La Marató posant en marxa el PROJECTE REANIMA. Una iniciativa que vol incrementar el nombre de ciutadans civils amb capacitat de detectar una aturada cardiorespiratòria i activar els dispositius d’emergències, iniciant les maniobres des del primer moment.

Per aquest motiu, el pròxim 18 de desembre i en el marc de la Marató de TV3,  s’impartiran 10 cursos en suport vital bàsic i DEA a 80 persones no vinculades al món sanitari. Els cursos es duran a terme a les 3 seus (Tarragona, Reus i Tortosa) que el COMT disposa a la província de Tarragona en horari de 09:00 a 13:00 hores. 

La formació serà dirigida i impartida per instructors oficials del Consell Català de Ressuscitació i el curs inclou:

  • Test previ de coneixements.
  • Guia de l’alumnat del CCR.
  • Contingut teòric: RCP bàsica, ús del DEA, ennuegament, adaptació de les recomanacions a la situació generada per la pandèmia COVID19.
  • Formació pràctica: coneixements de RCP bàsica, tècniques de ventilació, de col·locació en posició lateral de seguretat, de desobstrucció de la via aèria i pràctica de desfibril·lació amb DEA. En aquest espai es presenten casos clínics que pretenen recrear situacions reals de PCR.
  • RCP simulador que permet a l’alumne rebre una retroalimentació de com està essent la seva actuació durant la pràctica de la RCP.
  • Test final que permet avaluar els coneixement adquirits seguint les recomanacions del CCR.
  • Enquesta de satisfacció, en la qual el participant podrà valorar la formació en relació a l’organització, metodologia, aplicabilitat, valoració general i la valoració dels docents. També hi ha un espai de suggeriments i observacions.
  • Certificat Oficial del Consell Català de Ressuscitació, sempre que l’alumne hagi superat de manera satisfactòria l’avaluació rebrà el certificat en un termini determinat.
Projecte Reanima

Sobre el PROJECTE REANIMA

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) és una situació de màxima urgència mèdica que, potencialment, pot revertir-se si s’inicien maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica de manera immediata. Tanmateix, això passa en menys del 25% de les ACR presenciades, per la qual cosa és necessari incrementar el coneixement d’aquestes maniobres a la població general.

El projecte Reanima, que s’emmarca dins l’anomenada Cultura de l’Autoprotecció, pretén incrementar el nombre de ciutadans capaços de reconèixer de manera precoç aquesta situació d’aturada, i d’iniciar de manera ràpida i adequada les tècniques de Ressuscitació Cardiopulmonar i desfibril·lació precoç, amb els desfibril·ladors externs semiautomàtics (DEA), que la majoria de pobles i ciutats tenen distribuïts en diverses ubicacions fixes, públiques i privades.

El principal objectiu d’aquest programa és incrementar el nombre de ciutadans civils amb capacitat de detectar una aturada cardiorespiratòria i activar els dispositius d’emergències, iniciant les maniobres des del primer moment.