Els guardons als dos millors projectes en atenció primària i atenció especialitzada es lliuraran el 18 de setembre en un acte al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT)

Un total de 7 projectes finalistes opten a adjudicar-se els Premis sanitaris Doctor Rafael Battestini 2018, impulsats per primera vegada per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT) i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla amb l’objectiu de reconèixer aquells equips professionals de la demarcació que treballen per innovar i millorar els processos assistencials en els seus centres de treball. En aquesta primera edició del premi s’han presentat projectes d’equips ben diversos com ara del CAP de Constantí, de l’àrea de ginecologia dels hospitals Joan XXIII i de la Xarxa de Santa Tecla, del CAP del Vendrell, de l’àrea de neonatologia de Joan XXIII o del CAP Horts de Miró de Reus. Des de la comissió organitzadora dels premis es valora molt positivament el nombre de treballs presentats, atès que es tracta de la primera convocatòria dels Premis Doctor Rafael Battestini. El jurat, presidit pel doctor Ramon Maria Miralles, es reunirà en breu per decidir quins són els projectes premiats en les categories d’Atenció Primària i en Atenció Especialitzada i l’acte oficial del lliurament de guardons es durà a terme el 18 de setembre a les 19 h a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT). 

La primera edició dels Premis Rafael Battestini haurà de decidir els guanyadors entre un total de 7 candidatures. Els guardons, oberts a tots els professionals sanitaris de la demarcació de Tarragona que hagin implantat millores i innovacions assistencials en els seus centres de treball, han estat impulsats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona i la Xarxa de Santa Tecla amb l’objectiu de convertir-se en un referent anual en el reconeixement a la qualitat assistencial desplegada al territori.

 

En aquesta edició s’han presentat treballs del Joan XXIII, de la Xarxa de Santa Tecla, del CAP de Constantí, del CAP Horts de Miró de Reus i del CAP del Vendrell

En aquests premis 2018 s’han rebut candidatures de centres assistencials ben diversos. Des del CAP Horts de Miró de Reus s’ha presentat el seu pla de formació aplicat en la Unitat d’Expertesa en l’Estudi de Contactes Sexuals (UEEC). També en atenció primària, el CAP de Constantí ha presentat la implementació del progama INDI per a la millora del tractament de la depressió, mentre que el CAP del Vendrell presenta la creació d’una consulta de referents en dermatologia dins de l’àmbit de l’atenció primària. Encara dins de l’àmbit de la primària, des de la Xarxa de Santa Tecla s’han presentat dos projectes territorials, un referent a l’aplicació de polítiques per a la millora continuada de la qualitat en el servei i un segon sobre un programa de desprescripció d’hipnòtics i benzodiacepines.

Dins de l’àmbit de l’atenció especialitzada s’ha rebut un treball de la unitat de neonatologia de l’Hospital Universitaris Joan XXIII de Tarragona, que ha desenvolupat una nova metodogia de treball en cures centrades en el desenvolupament dels infants i les famílies. Dins de l’atenció especialitzada s’han presentat també un treball conjunt entre les unitats de ginecologia de l’Hospital Joan XXIII i de la Xarxa de Santa Tecla. Es tracta dels resultats assolits a partir del treball conjunt entre els equips de ginecologia d’ambdós proveïdors sanitaris en benefici de les pacients tarragonines.

A banda de reconèixer els professionals més innovadors del sistema sanitari tarragoní, aquests premis serveixen també per retre homenatge a la figura del cirurgià Rafael Battestini i Galup, considerat el veritable impulsor de les Ciències Mèdiques a les nostres comarques i un dels grans responsables de la modernització i socialització de la medicina a casa nostra des del seu càrrec de director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927-1937).