El CGCOM reconeix que el canvi climàtic està tenint gran influència en els ecosistemes, els sectors econòmics i el benestar humà, el que comporta un greu problema de salut pública.

Davant la celebració de la Cimera de Clima de Nacions Unides, que se celebrarà a Madrid, entre el 2 i el 13 de desembre de 2019, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya (CGCOM) vol cridar l’atenció a tots els líders polítics i la societat en general sobre la “Emergència climàtica” en què ens trobem perquè el Canvi de Clima és un problema de salut pública de primer ordre.

La professió mèdica té l’obligació de treballar amb les institucions sanitàries i amb els metges amb l’objectiu d’adoptar polítiques sobre el clima, instar a canvis en els estils de vida, tractar de crear consciència professional i pública sobre la importància de l’entorn, fomentar la formació mèdica en medi ambient i salut pública i l’educació per a la salut, instar a la recerca en canvi climàtic, i ser models a imitar en el seu esforç per disminuir les emissions de carboni, en línia amb els Objectius Desenvolupament Sostenible (ODS 2030) .

La professió mèdica d’Espanya representada a través de l’Assemblea General de el Consell General de Col·legis Oficials de Metges declara que:

1. Existeixen proves convincents sobre els nombrosos riscos per a la salut que produeix el canvi climàtic i que amenacen a tots els països. Aquests efectes per a la salut es produeixen com a conseqüència d’onades de calor més freqüents i més fortes, sequeres, inundacions i esdeveniments climàtics extrems com tempestes i incendis forestals. El canvi climàtic, especialment l’escalfament, ja està produint modificacions en el medi ambient: menor disponibilitat i qualitat de l’aigua potable, major inseguretat en els aliments, desplaçament de poblacions, etc.

2. La cimera de l’ONU sobre l’acció climàtica que va tenir lloc al setembre de 2019 va demostrar encara més el creixent reconeixement que l’acció sobre el canvi climàtic ha de accelerar-se, ja que molts països es van comprometre a aconseguir emissions netes zero per al 2050 i altres es van comprometre a impulsar els plans d’acció nacionals per a 2020.

3. Hi ha un consens emergent dins de la professió, a nivell mundial, que l’acció sobre el canvi climàtic ha de formar part de les línies estratègiques prioritàries de les organitzacions mèdiques.

4. Els professionals de la salut en especial els metges tenen un paper important en la defensa de la salut dels ciutadans de tot el món i, per tant, tenen la responsabilitat d’exigir una major acció sobre el canvi climàtic.

5. S’han de augmentar les iniciatives i no desistir en el diàleg en els fòrums nacionals i internacionals pertinents i d’una diplomàcia climàtica eficaç a l’objecte d’impulsar decisions polítiques similars que incitin a una major lluita contra el canvi climàtic.

Recomanacions

1. Fem una crida a la comunitat sanitària nacional i internacional a unir-se a la mobilització, promoure la presa de consciència professional i sensibilitzar a tots els nivells sobre els riscos de el canvi climàtic donada la seva emergència.

2. Els metges, les seves organitzacions professionals i tot el sector de la salut s’han de comprometre en la lluita contra el canvi climàtic i introduir nous valors i una dimensió ètica per afrontar el problema.

3. Sol·licitem a les autoritats acadèmiques que s’estableixin en els programes educatius formació específica en salut mediambiental.

4. Demanem a Govern d’Espanya que segueixi treballant per aconseguir la neutralitat de carboni per a 2030, per tal de minimitzar els impactes de l’canvi climàtic sobre la salut que amenacen la vida.

5. Sol·licitem que es reforcin els sistemes de salut pública, a fi de millorar la capacitat de les comunitats per adaptar-se a l’canvi climàtic.

6. Animem a tota la professió mèdica a liderar accions compromeses i a considerar el canvi climàtic com un assumpte prioritari i a defensar la salut dels ciutadans en relació amb el canvi climàtic.

7. Advoquem per l’enfortiment d’aliances entre organitzacions mèdiques nacionals i internacionals, així com amb altres professions sanitàries per millorar la protecció de la salut davant els riscos que suposa el canvi climàtic.

8. El CGCOM es compromet a defensar la salut de tots els ciutadans en relació amb el canvi climàtic i posarà en marxa accions encaminades a reduir els residus i prevenir la contaminació per garantir la sostenibilitat sanitària, amb l’objecte de contribuir a la tasca comuna de preservar el medi ambient a les generacions més joves ia les futures.