El 12 d’abril se celebra, com cada any, el Dia de l’Atenció Primària, eix fonamental del nostre Sistema Nacional de Salut. Aquest any, si cap, és un dia encara més especial, ja que el paper d’Atenció Primària espanyola en la gestió de la pandèmia de l’COVID-19 ha estat, és i continuarà sent crucial, ja que l’AP se situa a la base de la corba, tant en les primeres fases de transmissió comunitària com en el seguiment final de les altes hospitalàries.

Des del Fòrum de Metges d’Atenció Primària volem, en primer lloc, aprofitar aquest dia per manifestar el nostre suport i reconeixement a tots els companys, metges i pediatres d’Atenció Primària, que desenvolupen la seva tasca assistencial en aquesta pandèmia, en moltes ocasions desproveïts de l’material de protecció individual adequat a estàndards; així com a la resta de professionals de la sanitat i altres treballadors de sectors estratègics que estan deixant-se la pell i la salut per sortir d’aquesta crisi. També lamentar la mort en acte de servei de companys que, tot i les mancances en matèria de protecció, han afrontat el risc nus davant el COVID-19, anteposant l’assistència dels seus pacients a la seva pròpia seguretat. Manifestar el nostre suport i condol a familiars i cercles pròxims d’aquests companys morts en aquesta crisi sanitària.

De la mateixa manera, volem aprofitar aquest dia per reivindicar el nostre Decàleg d’objectius per a l’Atenció Primària:

1. L’Atenció Primària és l’eix de el sistema sanitari i així hauria de ser reconeguda amb caràcter general.

Un dels principals problemes esdevinguts durant aquesta pandèmia al nostre país ha estat que la gestió s’ha centrat en l’abordatge hospitalari a causa de la imprevisió i minusvaloració del perill, el que va desencadenar en una explosió de l’epidèmia. En regions com Canàries o Múrcia, on s’ha tingut en compte a l’Atenció Primària per al diagnòstic clínic, el seguiment d’aquests pacients, la contenció i l’alentiment en l’arribada als hospitals i la continuïtat assistencial a l’alta, s’ha aconseguit una contenció de l’epidèmia que es tradueix en la menor taxa de pacients confirmats per 100.000 habitants.

En la majoria de les comunitats, l’Atenció Primària s’ha vist exposada per la falta d’equips de protecció individual per als professionals i minvada, tant per una deficient gestió dels recursos humans, en favor de la posada en marxa d’hotels hospitalitzats i macrohospitals de campanya, com per limitar els circuits de sol·licitud de proves diagnòstiques.
Haver obviat el fonamental i imprescindible plantejament d’assistència comunitària per prevenir l’extensió de l’epidèmia ens ha portat a la situació actual.

2. L’Atenció Primària ha de liderar, per tant, la gestió dels processos del malalt crònic dins el sistema sanitari i social

En una situació de saturació com la que travessem, en què el seguiment hospitalari dels pacients crònics s’ha vist cancel·lat o posposat, queda demostrat com en el seguiment de patologies cròniques, com la diabetis, la cardiopatia, l’asma, MPOC o HTA , entre altres, els professionals de l’Atenció Primària estan assumint tasques que els corresponen, tal com feien habitualment i fins i tot assumint algunes de les tasques habituals dels companys de segon nivell. A més, l’Atenció Primària es posiciona com a líder i continua amb l’atenció domiciliària demostrant el seu compromís i vocació, anant en ocasions als domicilis sense equips de protecció individual o amb alguns de qualitat dubtosa, exposant-se a el contagi per COVID-19, amb important risc per a la seva salut i la de les seves famílies, com es demostra en l’alt nombre de casos confirmats a aquest col·lectiu.

L’Atenció Primària és el nexe de referència per al seguiment estructurat dels pacients crònics, fràgils i amb comorbiditat, que són clarament els pacients de risc.

3. Els Metges de Família i Pediatres deuen al seu torn, liderar la presa de decisions relacionades amb l’organització i gestió de recursos sanitaris (professionalització de la gestió)

Les diferents entitats que conflueixen en el Fòrum de Metges d’Atenció Primària reclamem que, en l’estratègia d’abordatge d’aquesta pandèmia a Espanya, es tingui en compte el nostre nivell assistencial, dotant de recursos l’Atenció Primària, en lloc de tancar centres, disposar d’ equips de protecció individual homologats, disposar de test per detectar a la població de manera més correcta afavorint un aïllament millor dels casos, i tenir accessibles les diferents opcions terapèutiques. No entenem com l’aplaudit milió de proves ràpides de detecció d’anticossos enfront de la SARS-CoV-2 no va a estar a disposició perquè els pediatres i metges de família els realitzin als seus pacients.

Si comptéssim amb metges de família i pediatres en la gestió d’aquests recursos, la seva experiència clínica podria ajudar a controlar d’una manera més eficaç aquesta epidèmia.

4. Donat el seu paper central en el sistema sanitari, els metges de família i pediatres han de tenir accés a l’catàleg complet de proves complementàries.

La limitació dels tests diagnòstics en Atenció Primària ha suposat la impossibilitat d’un diagnòstic precoç, la detecció de focus d’infecció i l’abordatge de les complicacions de forma primerenca, amb la conseqüent saturació de les urgències hospitalàries i el sentiment de desconfiança en la població general, que no entén que no se’ls faci la prova diagnòstica si la seva situació no és greu si o van a centres privats.

5. L’exercici de la Medicina en Atenció Primària ha de tenir un entorn professional i laboral atractiu: estabilitat, incentivació…

És urgent garantir l’estabilitat de l’professional d’Atenció Primària, així com incentivar amb criteris professionals la seva tasca. Es tracta d’un col·lectiu que ha respost de manera exemplar en aquesta crisi, acceptant mobilitat i canvi de les seves funcions, augmentant el seu horari d’atenció, treballant caps de setmana i festius sense rebre fins al moment cap tipus de remuneració o compensació, i que en les pròximes setmanes s’enfronta a una càrrega de treball encara més gran de la que suportava, gestionant una allau d’altes hospitalàries, de pacients crònics de segon nivell amb atenció demorada i de pacients crítics sense tractament hospitalari. Molts d’aquests professionals ho estan assumint amb contractes precaris, amb pròrrogues de contractes de formació a R4 de Medicina Familiar i Comunitària i de Pediatria i Àrees Específiques, quan ja estan perfectament formats. Realment és de justícia garantir estabilitat.

L’Atenció Primària espanyola que ha patit contínues retallades des de fa anys, tal com ho recomana l’OMS, ha de reforçar-se per fer front a aquesta pandèmia.

6. Les agendes s’han d’adequar a una assistència de qualitat, amb un temps mínim de 10 minuts per pacients

L’Atenció Primària està demostrant la seva gran capacitat d’adaptació i treball en grup en aquest procés. En poques setmanes hem aconseguit canviar la nostra forma de treball, incorporar a el personal no sanitari a tasques assistencials i optar pel contacte telefònic, seguint amb l’activitat assistencial, però evitant l’acumulació dels pacients en els centres de salut i reduint el contagi en ells.

Des del Fòrum d’Atenció Primària sempre hem reivindicat que les agendes s’han d’adequar a una assistència de qualitat, amb un temps mínim de 10 minuts per pacients, sempre tenint en compte el context socio demogràfic i eliminat tota activitat burocràtica que no tingui justificació clínica, facilitant a l’màxim la seva realització.

7. La Gestió de la Incapacitat Temporal ha de tenir un disseny basat en criteris clínics, evitant la multiplicació d’informes i fent-la extensiva a tots els nivells assistencials

En plena crisi hem assistit també a un descontrol en aquesta matèria que ha provocat la generació de diferents documents, tant a nivell de comunitats autònomes com de el propi Ministeri. En aquesta línia advoquem per unir esforços per a una major coordinació i treball conjunt de totes les especialitats implicades en una baixa laboral, potenciant la formació de totes les especialitats, i millorant els sistemes d’informació entre els diferents organismes i nivells implicats.

8. La recepta electrònica s’ha d’estendre a tots els nivells assistencials i a tot el Sistema Nacional de Salut.

La pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la utilitat per als ciutadans de la consulta telefònica i la seva indicació des de tots els nivells assistencials, tant l’hospital com la urgència extrahospitalària o la medicina privada. La recepta electrònica permet una prescripció i un seguiment de la medicació que ha evitat l’assistència de pacients als centres sanitaris per a la renovació de medicació crònica. Cal canviar aspectes tan criticats pels metges d’Atenció Primària, com el visat amb caràcter econòmic o la incomunicació amb els farmacèutics comunitaris, alguna cosa realitzada en algunes comunitats autònomes en aquesta pandèmia i que s’ha de continuar i estendre a tot el territori nacional.

9. La formació en Atenció Primària ha de començar a la Universitat, amb la creació d’una àrea de competències en Medicina de Família i la definició de competències específiques de Pediatria d’Atenció Primària en la formació de grau.

L’alerta sanitària ha fet visible la quasi inexistència de la Medicina de Família i de la Pediatria d’Atenció Primària a la formació a la Universitat, però al seu torn ha posat de manifest també la importància que mereix la seva presència per adquirir competències imprescindibles per a qualsevol professional que exerceixi la Medicina. Aquestes competències són especialment necessàries davant d’una situació de crisi sanitària com la que vivim.

La formació en Atenció Primària és fonamental per entendre l’estratègia del nostre sistema de salut. L’Atenció Primària és la base de el sistema i cal que els professionals i la societat siguin conscients d’això per no caure en la falsa creença que la Medicina només es fa als hospitals.

10. S’ha de facilitar l’accés dels professionals d’Atenció Primària a les activitats formatives i promoure la investigació tenint en compte les característiques pròpies d’aquest nivell assistencial

L’abordatge de l’alerta sanitària de l’COVID-19 detecta la necessitat d’aprofundir en la investigació en Salut Pública i en els abordatges de prevenció i promoció de la salut, així com la participació dels professionals d’Atenció Primària en les activitats formatives de les mateixes , disposant de temps i estímul per a la seva presència a les dues, disposant de temps en la seva jornada laboral i dels estímuls econòmics, a l’igual que succeeix en altres nivells assistencials.

Aquesta participació en la investigació de l’Atenció Primària creiem que pot donar un canvi important a el plantejament de noves situacions sanitàries i a l’organització de l’SNS.
– –
Des del Fòrum d’Atenció Primària volem també manifestar el nostre suport als residents, que han demostrat un alt nivell d’implicació, acudint a on ha calgut, i considerem que prolongar la seva formació i no contractar-los com especialistes és una falta injustificable.

Desitgem que aquesta crisi sanitària ens serveixi per aprendre de la importància de la Sanitat, substituint l’expressió “la despesa sanitària” per la de “INVERSIÓ SANITÀRIA” i de la necessitat que aquesta inversió sigui suficient, tant en recursos humans com en infraestructura i mitjans , per garantir la potenciació de l’Atenció Primària com a eix que sustenta i al voltant de el qual ha de orbitar tot el nostre sistema sanitari.

FÒRUM DE METGES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA

El Fòrum de Metges d’Atenció Primària agrupa societats científiques, sindicats professionals i a l’Organització Mèdica Col·legial sota un programa d’objectius comuns per promoure la qualitat, l’equitat, la cohesió i la sostenibilitat de Sistema Nacional de Salut. Les entitats i societats integrants són: Associació Espanyola de Pediatres d’Atenció Primària (AEPap); Consell Estatal d’Estudiants de Medicina (CEEM);
Conferència Estatal de Sindicats Mèdics (CESM); Organització Mèdica Col·legial (OMC); Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN); Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC); Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG); Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP).