“Els resultats d’un estudi realitzat per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV suggereixen que el consum de begudes amb cafeïna com el cafè i te, es relaciona amb un major deteriorament de la funció renal en població d’edat avançada amb obesitat i alt risc cardiovascular “.
La malaltia renal crònica (ERC) és un important problema de salut pública a tot el món, que afecta el 10% de la població mundial adulta i més del 20% dels majors de 60 anys. Es tracta d’una malaltia multifactorial, creixent i costosa, que influeix de manera notable en la morbimortalitat i qualitat de vida del malalt renal, especialment en persones grans amb sobrepès i obesitat. Per això, es requereixen urgentment estratègies preventives poblacionals efectives i eficients per combatre o retardar la progressió de la ERC.
Molts components dietètics tenen un paper principal en la preservació de la funció renal i la prevenció/retard de la progressió de l’ERC, com el cafè i el te, dues begudes que contenen cafeïna i que es consumeixen àmpliament en tot el món. La llavor del cafè es caracteritza pel seu alt contingut en polifenols (amb propietats antioxidants), cafeïna, vitamines, minerals i fitoquímics bioactius amb potencials efectes beneficiosos sobre la salut. En aquest context, els resultats dels estudis epidemiològics sobre el consum de cafè i te i la funció renal han estat inconsistents. Així mateix, no ha estat investigat si les begudes amb cafeïna tenen efectes perjudicials sobre la funció renal en la població anciana amb malalties cròniques. És per això, que l’equip de recerca liderat pel Prof. Jordi Salas Salvadó, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) – els va semblar de gran interès explorar la possible associació entre en consum de cafè, te i cafeïna i els canvis a 1 any en la taxa de filtració glomerular, un marcador de funció renal. Per a això van realitzar un treball dins el marc de l’estudi PREDIMED-Plus en col·laboració amb altres 23 centres de recerca espanyols i amb la participació de 5.851 persones grans amb sobrepès/obesitat amb síndrome metabòlica.
Els autors van observar que el consum de cafè amb cafeïna i te, però no el de cafè descafeïnat, s’associava amb una disminució de la taxa de filtració glomerular al any de seguiment. Després de considerar possibles factors de confusió, es va observar que els bevedors de més de 2 tasses de cafè amb cafeïna a el dia (aprox. 50 ml per tassa) van presentar un deteriorament superior de la taxa de filtració glomerular que els bevedors esporàdics de cafè (menys d’1 tassa a el dia) o no bevedors de te.
Així mateix, el consum de més de 2 tasses de cafè amb cafeïna al dia es va associar amb un 19% de risc superior de tenir una pèrdua ràpida de la funció. Això no es va observar en el cas del cafè descafeïnat.
“El cafè i el te són rics en compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, amb possibles efectes beneficiosos per a la salut humana” va dir el Dr. Jordi Salas, un dels autors principals de l’estudi i coordinador de l’estudi PREDIMED-Plus. Tot i això, va assenyalar que “hi ha potencials efectes secundaris de la cafeïna continguda en aquestes begudes que, fins i tot en dosis de consum moderades, poden influir en l’estat cardiovascular a través de l’ERC i són motiu de preocupació per a la població en general i especialment per a les persones susceptibles o en risc “.
El cafè és una de les begudes més consumides per la població espanyola i la principal font de cafeïna en la població mediterrània. En base als resultats d’aquest estudi, el consum de begudes amb cafeïna pot ser una preocupació per al ronyó i els investigadors aconsellen a les persones d’edat avançada amb obesitat i alt risc cardiovascular de reduir o reemplaçar el consum de cafè amb cafeïna per cafè descafeïnat, per preservar la salut renal. També, el Dr. Jordi Salas ha senyalat que “es tracta d’un estudi observacional, de manera que els resultats s’han de confirmar mitjançant un assaig clínic”; si es demostra, els consells sobre el consum de cafè i te juntament amb la ingesta de cafeïna s’han d’incloure en les estratègies nutricionals per a la prevenció de la malaltia renal, particularment en adults amb alt risc.
El treball publicat recentment a la revista SCIENTIFIC REPORTS, ha estat liderat pel Dr. Andrés Díaz López i el professor Jordi Salas-Salvadó de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). L’estudi ha estat finançat per l’Instituto Carlos III a través del Fons d’Investigació per a la Salut, que és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
Referència:
Díaz-López A, Paz-Graniel I, Ruiz V, et al. Consumption of caffeinated beverages and kidney function decline in an elderly Mediterranean population with metabolic syndrome. Sci Rep. 2021 Apr 22;11(1):8719. doi: 10.1038/s41598-021-88028-7. PMID: 33888780