Un cop obert el termini de presentació de sol·licituds per a l’accés a l’especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències (MUE) per la via extraordinàra, s’ofereix a continuació informació bàsica d’interès i utilitat per als metges que hi estiguin interessats. Per a qualsevol dubte o consulta, no dubteu en contactar amb l’Assessoria Jurídica del COMT.
- Quins són els requisits de la via extraordinària per accedir al títol de metge especialista de MUE?
1.- Titulació:
Disposar d’algun títol de metge especialista
o bé
Disposar de l’habilitació atorgada pel Ministeri de Sanitat per exercir les funcions de MFiC (metges pre-95).
NOTES: El títol de metge especialista, en cas de no ser espanyol, haurà d’estar homologat a Espanya.
No estan inclosos els llicenciats o graduats post 95 sense especialitat.
2.- Lloc de l’exercici professional:
Exercici realitzat a centres sanitaris públics o privats d’una de les següents categories:
Hospital general (C.1.1) amb autorització sanitària (U68) Urgències
o bé
Centres mòbils d’assistència sanitària (C.2.5.7) amb autorització per al transport sanitari. (U100).
*NOTA: En resten exclosos els serveis d’atenció continuada, urgències, CUAP, etc. prestats en centres d’atenció primària.
3.- Segons la durada de l’exercici professional:
Accés directe al títol:
Metges especialistes amb 4 anys d’exercici dins dels darrers 7 anys a data 4 de juliol de 2024, si és en règim de jornada completa, o bé, període equivalent dins dels darrers 10 anys, si la prestació de serveis és a temps parcial (acreditació de 6.568 hores).
Accés al títol prèvia superació de prova pràctica:
Metges especialistes amb exercici professional d’un mínim de 2 anys dins dels darrers 4 a data 4 de juliol de 2024, si és en règim de jornada completa, o bé, període equivalent dins dels darrers 10 anys, si la prestació de serveis és a temps parcial (acreditació de 3.284 hores).
o bé
Metges especialistes que han acabat la formació entre el 4 de juliol de 2021 i el 4 de juliol de 2024 i que han exercit a jornada completa almenys el 50% del temps transcorregut entre la finalització de la formació i el 4 de juliol de 2024 o temps equivalent, si és a jornada parcial (acreditació d’un mínim d’hores equivalent a 821 hores per cada any o fracció d’any transcorregut entre la finalització de la formació i el 4 de juliol de 2024)
o bé
Futurs especialistes que estan en formació a data 4 de juliol de 2024 o que la iniciïn després, sempre que la finalitzin abans que acabi la primera promoció de metges MUE formats per la via MIR, i que han exercit a jornada complerta almenys el 50% del temps entre la finalització de la formació i la sol·licitud del títol o temps equivalent, si és a jornada parcial (acreditació d’un mínim d’hores equivalent a 821 hores per cada any o fracció d’any transcorregut entre la finalització de la formació i la primera promoció MUE)
Per a tots ells:
La prova pràctica consistirà en 3 casos clínics, prenent el programa de l’especialitat com a referència, de manera que no es convocarà fins que aquest programa sigui aprovat.
4.- Estar inscrit al Registro Estatal de Profesionales Sanitarios. Vegeu més informació a: Ministerio de Sanidad – Áreas – Registro Estatal de Profesionales Sanitarios
2. Quins són el terminis de presentació de la sol·licitud per demanar el títol de MUE?
Una de les singularitats del procés extraordinari d’accés al títol de MUE és la presentació esglaonada de sol·licituds, segons el mes de naixement del sol·licitant.
Segons la informació publicada pel Ministeri de Sanitat, des del 3 d’octubre i fins al 25 d’abril de 2025, les persones interessades hauran de presentar la petició a la Seu Electrònica del Ministeri de Sanitat, segons el calendari que seguidament reproduïm:
3. Els metges que han obtingut una especialitat en els darrers tres anys i que volen optar al títol de MUE també han de presentar la sol·licitud en aquests terminis?
Sí, els terminis afecten tots els supòsits previstos a la Disposició Transitòria, excepte les peticions dels especialistes que finalitzin la formació després del 4 de juliol de 2024.
4. On es pot trobar el formulari de sol·licitud del Ministeri de Sanitat?
Les sol·licituds hauran de presentar-se davant de la Seu Electrònica del Ministeri de Sanitat, tot cercant el formulari en el menú de Registre Electrònic.
A la sol·licitud, s’hi haurà d’adjuntar la certificació de l’exercici professional expedida pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Per tramitar-la caldrà seguir el tràmit Certificat d’acreditació de l’exercici professional per a l’accés extraordinari al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències. Canal Empresa (gencat.cat)
Nota: Per a sol·licitar el certificat del Departament de Salut caldrà obtenir els certificats de serveis prestats que han d’emetre els responsables de RRHH dels centres on s’han prestat serveis.
5. Quina és la posició del Col·legi de Metges de Tarragona en relació amb l’exigència d’un títol de metge especialista per poder optar a la via excepcional d’accés a la especialitat de MUE?
El COMT considera que la possessió d’un títol de metge especialista hauria de ser un mèrit avaluable i no un requisit excloent per accedir a la via extraordinària MUE.
La situació actual impedeix que professionals amb molts anys d’experiència en serveis d’urgències –tant del sector públic com privat- i coneixements acreditats puguin demostrar la seva vàlua i capacitats en l’àmbit de l’especialitat.
6. Quines accions ha iniciat el COMT al respecte? Què demanarà el Col·legi?
Els quatre col·legis de metges catalans, a través del recurs que ha presentat el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), han impugnat el Real Decreto 610/2024 amb la pretensió que se suprimeixi l’exigència del títol d’especialista per accedir a la via extraordinària MUE, en defensa dels interessos col·lectius.
En el supòsit que s’estimés la pretensió d’aquest recurs, el CCMC promourà que el Ministeri de Sanitat obri un nou termini de presentació de sol·licituds perquè els professionals actualment exclosos per manca d’especialitat, puguin tenir la possibilitat d’optar a l’obtenció del títol d’especialista de MUE per la via extraordinària.
7. Soc un metge post-95 sense títol de metge especialista. És suficient l’acció dels col·legis de metges de Catalunya per garantir la meva pretensió d’obtenir el títol de MUE per la via extraordinària?
L’acció del CCMC s’insta en defensa dels interessos generals de la professió i, per tant, malgrat que es produís una estimació de la pretensió del recurs, podria no ser suficient per garantir el dret individual dels metges sense títol d’especialista, mentre no s’obri un nou termini de presentació de les sol·licituds.
Així, si es vol protegir l’interès particular del metge post-95 sense títol d’especialista per aconseguir el seu títol d’especialista en MUE, és recomanable que presenti de manera individual i personal una sol·licitud adreçada al Ministeri de Sanitat.
8. Soc un metge post-95 sense títol d’especialista. Tot i conèixer que el RD m’exclou de la via excepcional, estic interessat a fer la sol·licitud. Puc utilitzar els mateixos procediments que la resta de companys que també volen acollir-s’hi o haig de cercar altres vies?
Hi ha un seguit d’impediments que dificulten, a la pràctica, que els metges post-95 sense títol d’especialista presentin la sol·licitud per les vies ordinàries que han habilitat les administracions competents.
Per una banda, l’aplicació informàtica que ha posat en funcionament el Departament de Salut al Canal Empresa estableix com a camp obligatori l’acreditació d’estar en possessió d’un títol d’especialista (estatal o estranger homologat) o de ser un metge pre-95.
Així doncs, als metges post 95 sense títol d’especialista els està barrada –per la via de fet– la possibilitat de l’obtenció del Certificat d’acreditació de l’exercici professional per a l’accés extraordinari al títol d’especialista de MUE que ha d’emetre el Departament de Salut.
Per altra banda, el formulari que ofereix el Ministeri de Sanitat a la Seu Electrònica estableix un camp obligatori destinat a l’especialitat mèdica del sol·licitant o a la condició de pre-95, sense el qual no és possible avançar en la presentació.
D’aquesta manera, els metges que vulguin exercir el seu dret a efectuar la petició del títol de MUE han de cercar vies alternatives per a la presentació de les sol·licituds.
9. Soc un metge post-95 sense títol d’especialista i vull presentar la sol·licitud per obtenir el títol de MUE per la via extraordinària. Quines són les vies alternatives de presentació de sol·licituds? Tot i que podeu fer la sol·licitud en el format que vulgueu, adjuntem un model orientatiu de sol·licitud.
Com veureu, en la petició es justifica la utilització de canals diferents als previstos per el Ministeri de Sanitat, es demana el títol i la suspensió del procediment mentre el Tribunal Suprem no es pronunciï.
Caldria adjuntar a la sol·licitud, almenys, el certificat de RRHH del/s centre/s hospitalari/s o del/s servei/s de transport sanitari per carretera en el qual s’indiqui que s’ha dut a terme l’activitat d’atenció immediata del pacient malalt o lesionat de qualsevol edat, mitjançant un diagnòstic diferencial i inici o planificació del tractament, abans de la seva transferència a altres especialistes, tot indicant períodes i càrrega horària.
Caldrà, també, que verifiqueu la vostra inscripció al Registre Estatal de Professionals Sanitaris (REPS) del Ministeri de Sanitat.
Aquesta sol·licitud, acompanyada dels documents esmentats, s’hauria de presentar, dins dels terminis establerts, a la Seu Electrònica a l’apartat “Otros Formularios” que trobareu en el menú de Registre Electrònic o bé a qualsevol altre registre públic de l’Administració.
10. Soc un metge post 95, no tinc títol d’especialista i, tot i així, he presentat la sol·licitud de MUE. Què puc esperar de la meva pretensió?
Tot i que és probable que la vostra petició no sigui admesa o sigui desestimada, fareu palesa la vostra pretensió a accedir a la via excepcional de MUE, malgrat la manca de títol d’especialista.
Aquesta pretensió i el manteniment de la mateixa en recursos administratius o contenciós administratiu us permetrà –en el cas de l’estimació del recurs del CCMC- acollir-vos al criteri de què el títol d’especialista no seria ja un requisit imprescindible per accedir al títol de MUE per la via excepcional i poder fer així l’extensió dels efectes de la sentència al vostre cas particular.