Juan Carlos Unzué és exfutbolista i extrenador i, des de 2020, pateix ELA. L’afany de superació i les ganes de viure l’han portat per tot l’estat explicant aquesta malaltia. El 21 de febrer, a les 19:00 hores, arriba al COMT junt amb el doctor Raúl Juntas, cap de la unitat de malalties neuromusculars del servei de neurologia de l’Hospital Vall d’Hebron.
“Us imagineu quina frustració hauria tingut jo, si quan miro enrere, el que hagués trobat és ‘si hagués fet, si hagués fet allò…’ Això és el que m’hauria impedit portar la malaltia de la manera que ho he fet. Us animo a ser valents i atrevits en el camp i fora del camp. Viureu amb més tranquil·litat”. Amb aquestes paraules Juan Carlos Unzué animava als jugadors del FC Barcelona el passat mes d’octubre. Ell, va ser diagnosticat amb ELA ara fa 3 anys i, lluny de recloure’s, ha sortit per a explicar aquesta malaltia i l’afany de superació que ha tingut des que va ser diagnosticat.
El pròxim 21 de febrer, 19:00 hores, a la sala Doctor Santiago Mallafré, l’exfutbolista i exentrenador estarà al COMT per a explicar com és viure amb ELA. Una xerrada íntima, propera i carregada d’emotivitat on el màxim referent en la visibilització de l’esclerosi lateral amiotròfica, ens explicarà com és el dia a dia amb aquesta malaltia neurodegenerativa.
Per a poder assistir a l’acte, és necessari realitzar la inscripció prèvia que també inclou un donatiu (tot el que es recapti anirà destinat íntegrament a la investigació de l’ELA). Alhora, es posa a disposició de qui ho desitgi l’opció de la Fila 0 per a contribuir en l’estudi d’aquesta malaltia.
La vessant mèdica també present en l’acte
L’acte també comptarà amb la conferència inaugural del doctor Raúl Juntas, cap de la unitat de malalties neuromusculars del servei de Neurologia de Vall d’Hebron. Sota el títol ‘Actualitats en Esclerosis Lateral Amiotròfica’, el doctor Juntas presentarà les darreres novetats en el camp d’aquesta malaltia.
Sinopsi de la xerrada
L’ELA és una malaltia neurodegenerativa amb afectació progressiva de les neurones motores del còrtex motor, del tronc cerebral i de l’asta anterior de la medul·la espinal. La incidència és de 2.5-3 casos/100000 habitants per any (es diagnostiquen 3 nous casos per dia a Espanya).
Encara havent estat descrita des de fa més de 150 anys, l’etiopatogènia de l’ELA continua sent desconeguda. Actualment, es considera una malaltia probablement multifactorial en la qual interactuen múltiples mecanismes i vies fisiopatològiques.
La falta de biomarcadors fiables en l’ELA és una de les raons principals del nombre limitat d’opcions terapèutiques actualment disponibles. En la xerrada es proposa abordar, de manera concisa, els principals mecanismes implicats en el desenvolupament de la malaltia, l’avanç en el descobriment de biomarcadores i l’actualitat en el desenvolupament de noves teràpies.