Tarragona, 18 de març de 2015.- Tarragona va registrar durant el 2014 dues agressions als professionals sanitaris, xifra que representa una disminució del 60% respecte l’any anterior, quan se’n van comptabilitzar cinc. Aquests incidents es van produir al sector públic, per discrepàncies en l’atenció mèdica i per malestar amb el funcionament intern del centre. En un dels casos, l’agressor tenia antecedents. En aquest sentit, el president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, Dr. Fernando Vizcarro, es mostra satisfet per aquesta disminució i encoratja a seguir treballant perquè aquesta xifra es redueixi a zero. “La prevenció és el millor tractament, per això cal abordar, des de la formació, com evitar que es produeixin aquestes situacions conflictives”. A més, Vizcarro també afegeix que “l’aprovació de la reforma del Codi Penal que contempla les agressions a sanitaris com a delicte d’atemptat és una de les fites més importants que s’ha aconseguit, però és necessari que aquesta normativa s’estengui, també, als professionals que treballen a la sanitat privada, sector on sí que han augmentat les agressions durant l’últim any”, explica.
Amb el lema “contra les agressions al personal sanitari, tolerància zero”, avui es commemora el dia nacional contra aquest tipus d’incidents, que també disminueixen a Catalunya i a l’Estat espanyol. Coincidint amb aquesta data, la Organización Mèdica Colegial (OMC) ha difós les últimes xifres dels registres sobre episodis violents, recollides a través dels 52 col·legis de metges estatals.
El 14% de les agressions que es van produir a l’Estat durant el 2014 van tenir lloc a Catalunya, territori que va registrar quaranta-nou agressions, un 2% menys que l’any anterior. Per segon any consecutiu, aquesta tendència a la baixa també s’observa a nivell estatal, on el descens va ser del 2,8%, notificant 344 casos. D’aquests episodis de violència, el 18% van comportar lesions. De la xifra total d’agressions, un 87% es van produir al sector públic, mentre que el 13% van succeir al sector privat, on han augmentat respecte l’any anterior. A més, gairebé la meitat de les agressions (48%) s’han produït en centres d’Atenció Primària. Les comunitats autònomes on s’han registrat més incidents són Andalusia i Madrid.
Nota: Adjuntem l’estudi sobre les agressions a nivell estatal elaborat per l’Observatori d’Agressions de l’OMC i una fotografia d’un grup de metges sota la pancarta amb el llaç daurat que ha penjat el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona a la seva façana per demanar que no es produeixin més episodis de violència.