La tercera edició del Congrés es planteja en un moment clau per la professió, que ha vist com en els darrers 10 anys s’ha produït un gran canvi social i demogràfic tot plantejant nous reptes professionals. El president del CCMC i del CoMB, Dr. Jaume Padrós, ha explicat que el Congrés “servirà per repensar el paper del metge i renovar el contracte social”, a més de trobar la manera d’“assumir els reptes i adaptar-se als canvis” que planteja el nou model social. Un dels més significatius ha estat el del rol del pacient, que cada vegada participa de forma molt més activa en les seves decisions de salut.

Les noves tecnologies són una de les altres pedres angulars a les que ha de fer front la professió mèdica. Avui en dia són una eina imprescindible amb moltes possibilitats i que conviden a repensar la relació i comunicació metge-pacient. El Dr. Padrós ha posat com a exemple el darrer examen MIR, on es preguntava sobre la xarxa social Facebook. Pel president del CCMC això “planteja una reflexió ètica que mereix un debat”.

Empoderament dels metges d’Atenció Primària

Un dels altres motius que expliquen el per què del Congrés és la necessitat de fer canvis en els models d’organització, “per evitar que la massa crítica no es perdi pel territori i el ciutadà rebi l’atenció que necessita”. El Dr. Padrós ha reiterat que “han de ser els clínics els que liderin aquest canvi de model perquè són els referents dels pacients”. De fet, amb una atenció primària “més resolutiva les llistes d’espera baixarien en picat”, segons el Dr. Padrós.

Des del punt de vista territorial, el Dr. Josep Vilaplana, president del COMG, ha explicat la importància de crear “hubs d’atenció primària i hospitalària, centres que funcionin integradament” a la província. Aquesta ha estat la mateixa reivindicació del Dr. Fernando Vizcarro, president del COMT, que ha demanat a l’Administració “més inversions per poder potenciar l’atenció primària, a la que ara mateix li manquen eines”. Des de Lleida, el president de la corporació, Dr. Ramon Mur, ha explicat que una de les solucions passa per “fomentar l’ús de les noves tecnologies per millorar la relació metge-pacient”. El Dr. Padrós ha recordat que “hem de poder tenir líders de primer nivell a tot el territori” i que per això “cal la col·laboració” de tots els agents del sistema. Davant de totes aquestes noves realitats, demandes i necessitats, el Dr. Padrós considera que el 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya “servirà per posar-nos deures i estar més legitimats per liderar els canvis”.

Participació, la gran novetat del 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya

La principal novetat respecte els darrers dos congressos de la professió (2004 i 2008), i que alhora el posiciona com a capdavanter donant resposta al clam de la societat actual de major transparència, obertura i participació, radica en donar veu a tota la col·legiació catalana integrada per més de 40.000 metges. Tots ells podran donar la seva opinió i aportar els seus comentaris a les quatre ponències entorn de les que s’articularà el Congrés.

Es posarà a disposició de tots els metges i metgesses un apartat especial a la pàgina web del Congrés (www.congresprofessio.cat) on podran escollir dues de les ponències i fer esmenes als textos elaborats pels grups redactors. Els temes de les ponències són: lideratge i participació; noves realitats, nou professionalisme; la formació del metge del futur. Instruments de garantia; i l’actualització del Codi de Deontologia.