• Demana que la professió mèdica sigui considerada professió d’alt risc d’exposició.
• Exigeix que la infecció per SARS-CoV-2 i les seves seqüeles siguin reconegudes com a accident de treball.
• Reconeixerà als companys morts i a tots els professionals sanitaris en un acte d’homenatge a la Plaça de les Corts de Madrid quan la situació d’excepcionalitat es normalitzi.
• Posa en marxa un Observatori COVID-19 per a l’anàlisi de l’impacte de la malaltia per SARS-CoV-2 i les seves conseqüències en la professió mèdica i per a futures accions a dur a terme en relació amb la mateixa.
• Exigeix la realització de forma immediata de tests a tots els professionals sanitaris per a la necessària seguretat de pacients i professionals i com a requisit essencial per seguir treballant.
• Ha creat un Grup de treball per a l’elaboració d’una proposta tècnica de pla de normalització d’activitat assistencial i reconstrucció de l’SNS.
• Exigeix a el Govern i a les autoritats sanitàries un explicatiu que generi confiança i un projecte comú per a l’abordatge de la pandèmia COVID-19.
• Demana a Govern la seva participació activa en la gestió de la crisi de salut pública i sanitària.
Després de la reunió setmanal mantinguda el 17 d’abril de 2020 entre els presidents dels consells autonòmics de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) i la Comissió Permanent de l’CGCOM volem manifestar:
• La nostra màxima indignació per l’esdevingut en relació amb la partida de màscares, en embolcall de color verd, enviades per Sanitat i retirades després d’haver distribuït a les comunitats autònomes i als professionals sanitaris. Es tracta de màscares FPP2 de l’empresa Garry Galaxy proveïdor de el Ministeri de Sanitat i inclosa en el llistat de fabricants de material sanitari autoritzats per la Xina, que no compleixen amb cap classificació indicada a la norma de l’Associació Espanyola de Normalització, i l’alerta s’ha comunicat després de l’ús de la mateixa pels professionals. Aquest fet intolerable, no solament genera més desconfiança en l’acció de Govern, sinó que se suma a la situació d’indefensió a la qual estan sotmesos els professionals sanitaris. No només demanem una explicació a les autoritats responsables, sinó que s’adoptin, sense més dilació, totes les mesures pertinents en el personal exposat a un alt risc de contagi, així com s’assumeixin les responsabilitats. El CGCOM es personarà com a acusació particular en aquells casos de contagi derivats d’aquesta situació. #NiUnDíaMás sense el necessari material de protecció que garanteixi una assistència segura i de qualitat i en tots els nivells assistencials. #NiUnDíaMás sense reconèixer l’alt grau d’exposició a què ha estat i segueix estant al personal sanitari al no disposar de les mesures obligades de protecció.
• Una setmana més hem de lamentar l’alt nombre de professionals sanitaris afectats que ascendeix a 30.000, en xifres oficials, així com el nombre de companys morts que, a dia d’avui, és de 34. És obligat exigir que tots els casos que indiquin la situació de baixa laboral (IT) per infecció SARS-CoV-2 es consideri accident de treball sense cap tipus de laberint legal i sense cap consideració que s’allunyi d’aquest reconeixement. Creiem d’elemental justícia i absolutament necessari que la professió mèdica en particular i les professions sanitàries en general siguin considerades, a tots els efectes, com a professions d’alt risc d’exposició.
• Volem retre un sentit homenatge de reconeixement als nostres companys morts, que, sense dubtar del seu deure, van oferir el seu futur i el de les seves famílies per la seva professió i pels altres. No podem permetre que acabin sent un nombre insubstancial, estaran sempre en la nostra memòria, i per ells i per tots estarem molt atents a les avaluacions i responsabilitats derivades de la gestió de la pandèmia COVID-19. Des del CGCOM anem a instar que aquesta memòria perduri, i anem a proposar que la Plaça de les Corts de Madrid, seu de la sobirania de tots els espanyols, aculli un record permanent per tots els professionals sanitaris caiguts en l’exercici de la professió. Igualment, des dels Col·legis de Metges es posarà en marxa un Observatori COVID-19 per a l’avaluació de l’impacte de la infecció en els professionals i com a plataforma de futures accions derivades d’aquesta pandèmia (jurídiques, professionals i de protecció social)
• No podem permetre que #NiUnDíaMas seguim havent d’anar als centres sanitaris sense la realització d’un test que permeti conèixer la situació d’afectació o no dels professionals sanitaris. Ens reiterem en la nostra petició que demostra les deficiències en la gestió d’aquesta pandèmia que ha produït un altíssim índex de contagi entre personal sanitari amb els seus riscos derivats, no només en el personal, sinó entre ells mateixos i la societat. Cal, especialment en aquesta fase de lluita contra la pandèmia COVID-19, testar a tot el personal amb intenció de conèixer la seva situació serològica. Aquest coneixement pot servir per a la posterior planificació de l’atenció sanitària a seguir.
• Ens endinsem en una fase on haurem de dissenyar entre tots quin serà el que s’ha anomenat pla de “desescalada”. Hem conegut, pels mitjans sanitaris, que el Ministeri de Sanitat ha constituït un grup assessor en aquesta matèria on estan representades les comunitats autònomes. El CGCOM ha posat en marxa, igualment, un grup de treball l’objectiu és elaborar un document que serveixi d’argument a la corporació per elevar la seva opinió davant la societat. Vam coincidir en la necessària reorganització del nostre sistema nacional de salut des de les premisses de màxima protecció als professionals, preservant el distanciament social necessari, creant circuits separats d’atenció i amb l’obligat coneixement de la situació serològica de la població general i especialment dels sanitaris . Hem de seguir salvant vides, però també és obligat pensar en els milers i milers de ciutadans que es troben pendents de seguiment, proves diagnòstiques i assistència terapèutica.
• És urgent disposar de la informació necessària, per part de les autoritats sanitàries, que contempli una anàlisi crítica de situació, un horitzó d’abordatge i un projecte de model sanitari de present i futur que sigui capaç d’absorbir les lliçons que ens va deixant aquesta pandèmia i generi confiança en els professionals i en la societat.
• Ens enfrontem a un difícil repte com a societat i com a sistema sanitari. Es fa necessari un gran acord polític i social que garanteixi una atenció sanitària de qualitat que reforci el nostre model sanitari universal i solidari. És obligat un gran acord que defensi un dels nostres essencials pilars de l’estat de benestar i és obligat i de justícia un gran acord pels professionals sanitaris. Un gran acord que reconegui el compromís, la dedicació i la competència. Un gran acord d’estabilitat i reconeixement retributiu i professional.
• Ara més que mai és necessari comptar amb el Consell General de Col·legis Oficials de Metges per a la reconstrucció. #NiUnDíaMás