Sota l’eslògan #gestandocuidados, l’entitat medica vol enaltir les bones pràctiques dels professionals sanitaris en tot el procés de part d’una dona
El Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) crea aquesta campanya amb l’objectiu de reconèixer i posar en valor les bones pràctiques dels professionals mèdics durant el període d’embaràs d’una dona.
L’entitat mèdica vol destacar la gran labor del conjunt de ginecòlegs, obstetres i anestesistes, així com qualsevol professional sanitari implicat en el procés de gestació i enllumenament d’una dona, per a evitar que es propagui un concepte equívoc que afecti la imatge d’aquells que s’encarreguen de cuidar la salut de tots.
Aquest pla comunicatiu està compost per sis vídeos que, a través de diferents testimoniatges dels professionals i mares que han participat en aquesta iniciativa, pretenen traslladar la realitat que es viu durant el procés de gestació d’una vida.
Els doctors Ana Martínez, Eva Muelas, Antonio Soto, Consuelo Martínez i Ana Gómez, tots ells ginecòlegs, així com el Dr. Javier García, president de la Societat Espanyola d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SEDAR), col·laboren per a simbolitzar i posar veu al gran conjunt de professionals compromesos amb la bona praxi i la medicina de qualitat. A més, els testimoniatges de Laura, Fuensanta, Silvia i Elena, mares que han tingut algun tipus de complicació durant l’embaràs i han necessitat que el professional mèdic realitzi alguna tècnica per a salvaguardar la seva salut i la del bebè, complementen el missatge que s’envia des de la professió mèdica referent a que Espanya compta amb les millors cures i coneixements per a garantir la qualitat assistencial en el procés de gestació i els parts.
En 2021 la corporació va reflectir en un comunicat la seva preocupació per la creació de “innecessàries alarmes socials que contribueixen a erosionar la necessària confiança metge-pacient, en criminalitzar les actuacions de professionals que treballen sota els principis del rigor científic i de l’ètica mèdica”.
Per part seva, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) es va sumar a aquest posicionament amb un altre comunicat en el qual va afegir que “no ha de confondre’s de cap manera la praxi inadequada amb les expectatives de part no complertes. No obstant això, és un terme que ha permès posar de manifest les experiències desagradables de moltes dones i posicionar-ho en el debat públic”.
Per a la Comissió Permanent del CGCOM, impulsors d’aquesta iniciativa, la campanya insisteix en la importància de cuidar de qui ens cuida també a través d’accions que mostrin la professionalitat i bon quefer dels metges i mèdiques, una cosa intrínseca a la pràctica de la Medicina. “No hem de posar l’accent en casos aïllats de mala praxi. És la professionalitat, eficàcia i exemplaritat el que realment descriu la labor d’aquests facultatius, una labor que situa a Espanya entre els països amb millors resultats en salut per a embarassades i nounats”.
El CGCOM invita a compartir la campanya
El CGCOM posa a la disposició de la ciutadania la campanya #gestandocuidados a través de diferents plataformes de la corporació amb l’objectiu d’arribar al major número de població possible.
Per això compta amb un espai en la web de “Médicos y Pacientes” i difondrà els vídeos a través del seu canal de YouTube i els seus perfils en xarxes socials com Instagram, Twitter, Facebook i *LinkedIn.
La campanya compta amb una peça general i vídeos més específics que recullen les impressions de dos especialistes en ginecologia i obstetrícia, un especialista en anestesiologia i reanimació i dues mares que s’aniran publicant cada setmana, després del llançament el dia 7 de febrer.