El president de el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), Dr. Serafín Romero, ha enviat sengles cartes al ministre de Sanitat, Salvador Illa ia la ministra de Treball, Yolanda Díaz Pérez, en què sol·licita que la professió mèdica sigui declarada de risc.
En aquestes cartes, el Dr. Romero explica als titulars ministerials la incidència de risc que té en la professió mèdica, precisament pel fet mateix d’exercir-la.
Després d’assenyalar que “la medicina ha passat de màgia a ciència i d’art a tècnica”, afirma que “les curacions espectaculars són el fruit, ja, d’un conjunt de coneixements sotmès a sistema i la relació entre el metge i el pacient ja no descansa tant en la confiança o en l’habilitat del metge, si no en la seva experiència i capacitat de treball, que desenvolupa, a més, en un mitjà més tecnificat i especialitzat, sent múltiples els agents lesius als quals s’enfronta en la seva diària dedicació com els agents físics o químics o les radiacions (ionitzants i no ionitzants), tots ells atemptatoris de la seva integritat personal “.
El president de l’CGCOM, en la seva petició als titulars de Sanitat i Treball argumenta que “agents infecciosos són companys habituals del metge en el seu treball, alguns dels quals aguaiten en el contagi, amb riscos i gravetat en diferents nivells, però sempre presents”.
Afegeix que, aquests professionals es troben, a més, “sotmesos a conductes agressives dels seus propis pacients o persones relacionades amb els mateixos que, com a conseqüència de tota aquesta evolució, emmarcada en un substancial canvi d’actitud, de major exigència de qualitat i quantitat de prestacions assistencials avui no poden ja només sol·licitar, sinó exigir com a dret, en una situació palmària d’indefensió personal i institucional del metge”.
Assegura que, en aquesta evolució, la professió mèdica “segueix sense ser reconeguda com una professió de risc, amb caràcter general, com els són altres per la seva simple titularitat, quan ho és, sense discussió, en les múltiples circumstàncies de l’exercici de la seva professió, i no només en l’acompliment d’activitats humanitàries en països deprimits, en contacte amb malalties infeccioses i escassetat de mitjans per combatre-les, que incrementen exponencialment el seu risc “.
Després d’assenyalar “l’exemple d’entrega, i risc” a què s’enfronta diàriament la professió mèdica en l’actual situació de pandèmia per la COVID-19, exposa que, en el passat mes de març va morir el primer professional sanitari per aquesta causa, trobant infectats, llavors, el 12% dels treballadors per la citada dedicació.
Des de llavors, l’increment ve sent imparable i a la fi del mes d’abril 2020 el nombre de sanitaris contagiats passa dels 38.000 i del 16% del volum de contagi de la població general. Són ja 40 els professionals morts “en acte de servei”.
El president de l’CGCOM argumenta que cal tenir en compte que “la perillositat i penositat són dos factors determinants que es produeixen en el desenvolupament de la tasca dels metges, que està ocasionant un increment important en el nombre d’accidents laborals, obtenint en molts casos incapacitats totals que impedeixen el desenvolupament de la seva tasca “.
Per tot això, sol·licita a Govern el reconeixement dels riscos de la professió mèdica i, si escau, la “declaració de professió de risc dels metges”, tenint en compte “la sinistralitat en el sector, la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball, així com la incidència en els processos d’incapacitat laboral que genera, i els requeriments exigits per al desenvolupament de la seva tasca sanitària “.