El Parlament va distingir amb la Medalla d’Honor, en la categoria d’or, els professionals del sistema de salut de Catalunya, en reconeixement a la tasca desenvolupada durant la pandèmia de Covid-19 i la seva “resposta excepcional” davant d’una “crisi d’extrema gravetat”. L’acte, que s’emmarca en la commemoració de la Diada i del quaranta aniversari del restabliment del Parlament, també ha homenatjat les víctimes de la pandèmia.
El president Roger Torrent va presidir l’acte, que va tenir lloc a l’Auditori en un format reduït a causa de les mesures preventives per contenir la Covid-19. Hi van assistir el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach.
En el seu discurs el President va posat en valor “la resposta excepcional dels professionals del sistema sanitari en els moments més crítics” de la pandèmia. En aquest sentit, va remarcar que “totes les institucions, començant per aquesta cambra, ens hem de conjurar per garantir-los els recursos i dotar-los de les millors eines possibles per al desenvolupament de la seva feina”. Torrent va afegir que cal tenir cura de les persones que “tenen cura de nosaltres”, “posar la salut al centre del model socioeconòmic” i “projectar un nou país sobre la idea del bé comú, la salut i la vida digna”.
L’acte, conduït per la periodista Raquel Sans, ha començat amb l’actuació de Judit Neddermann, qui ha interpretat la peça “Marea Blanca”, que la cantautora ha compost en honor als professionals del sistema de salut.
Després de la lectura de l’acord d’atorgament de la medalla, que la Mesa va prendre per unanimitat el 26 de maig passat, el periodista Jordi Basté va fer la glossa dels premiats. Basté, que va destacar el “consens admirable pels temps que corren” amb què s’ha atorgat la medalla, va parlar de “l’ofici d’àngel, precari, que es paga malament i que totes les administracions miren amb mirada estràbica” i va demanar que “després d’haver-los ovacionat, recordem també quan els hem maltractat”. El periodista va reclamar que “sortim en defensa dels sanitaris quan no siguin imprescindibles” i va fer una crida a què, “si els volem reconèixer, cal transformar la sanitat i invertir” i “les paraules políticament correctes, convertir-les en realitat”. Basté va traslladar als premiats l’orgull “de les seves bates, endoscopis i mascaretes” per acabar amb un “no tenim paraules per tantes gràcies que us hem de donar”.
Acabada la glosa, Torrent va lliurar la medalla a Dolors Arnau, metgessa internista de l’Hospital d’Igualada, que la va recollir en nom de tot el col·lectiu de professionals de la salut i acompanyada de Miguel Cerrillo, infermer de l’Equip d’Atenció Primària del CAP Mossèn Jaume Soler de Cornellà del LLobregat; Neus Camps, epidemiòloga del Servei Epidemiològic de Girona; Glòria Ollé, tècnica de cures auxiliars d’infermeria de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; i Jesús Cabrera, administratiu de l’equip d’Atenció Primària del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona.
Arnau, va ser qui va prendre la paraula en nom dels guardonats i va assegurar sentir-se “honorada de representar en l’acte als sanitaris de Catalunya”, va recordar els primers mesos de la pandèmia que, va dir “van ser molt durs” i durant els quals “ens vam sentir sols, amb pors i una gran incertesa davant una malaltia desconeguda” que “van afrontar amb la humanitat i la professionalitat de què vam ser capaços”. Arnau també va parlar de “l’impacte emocional que va representar” i que ha assegurat que “és ben viu en tots nosaltres” i va recordar com professionals de totes les especialitats “ens vam reorganitzar i vam treballar com un gran equip”. La metgessa, que va denunciar que “els recursos de l’assistència primària són molt limitats”, va demanar “als nostres responsables superiors, que ens escoltin, que ens ajudin i a la ciutadania que sigui responsable”. Finalment la internista va tenir paraules de record per “als professionals que han perdut la vida i els que encara en pateixen les seqüeles”.
L’acte va acabar amb l’himne nacional de Catalunya interpretat pels estudiants del Conservatori del Liceu.