El Dr. Francisco Martín de l’Equip d’Atenció Primària El Morell, investigador principal d’una línia de recerca sobre el tabac al Camp de Tarragona, ha liderat un estudi que demostra que fer una espirometria a tots els pacients fumadors que van als centres d’atenció primària duplica la intenció dels pacients de deixar de fumar, així com l’assoliment d’aquest objectiu. L’estudi s’ha realitzat als 20 equips d’atenció primària del Camp de Tarragona, amb la col·laboració de la Unitat de Suport a la Recerca i del Grup d’Estudi de Patologia Aparell Respiratori en Atenció Primària (GEPAR-AP) de l’IDIAP Jordi Gol coordinat pel Dr. Martín. En el projecte hi han participat més de 160 professionals.
Martín explica que “amb els consells per deixar de fumar que es donen a les consultes d’atenció primària, un de cada 20 pacients deixen de fumar i 20 de cada 100 ho intenten”. És a dir, al voltant d’un 5% dels pacients fumadors que reben aquests consells sanitaris aconsegueixen deixar de fumar, i un 20% ho proven. L’investigador afirma que “molts recauen” i reconeix que “habitualment els centres d’atenció primària tenen un professional referent per al tabac, però la gran majoria dels metges no tenen temps ni formació específica” sobre aquest tema.
Des d’aquest punt de vista, l’estudi es va plantejar què es podia fer per reforçar aquesta línia de treball. Francisco Martín, que és especialista en medicina de família i comunitària, apunta que “les societats i les organitzacions internacionals recomanen fer una espirometria únicament als pacients fumadors que manifesten símptomes: tos, ofegament, flegmes, etc.”. L’estudi RESET va plantejar la hipòtesi de fer l’espirometria a tots els fumadors, tinguin o no símptomes. Es van reclutar 1.000 persones sanes, fumadores sense manifestació de símptomes, de les quals al final van participar en l’estudi 600, 300 pacients en el grup de control (només amb consells per deixar de fumar) i 300 en el grup d’intervenció (consells sanitaris més espirometria).
El RESET va demostrar que un 10% dels pacients del grup d’intervenció van deixar de fumar i que un 40% d’aquests pacients ho van intentar. Per tant, l’estudi conclou que els pacients fumadors que es fan una espirometria dupliquen la intenció de deixar de fumar i també l’assoliment. Es va fer un seguiment d’un any d’aquests pacients. Martín explica que “la comprovació que han deixat de fumar es fa a partir d’una cooximetria”, i afegeix que “als qui tenen un resultat negatiu, també se’ls fa una anàlisi d’orina per comprovar la quantitat de cotinina, una substància que tenen els fumadors en quantitats altes”.
L’estudi RESET, que es va poder fer amb una beca FIS d’uns 33.000 €, demostra l’eficàcia i l’efectivitat d’aquesta intervenció en l’atenció primària. L’especialista afirma que “el següent pas ja s’ha començat a treballar amb l’estudi CINET, que demostrarà o no, l’eficiència d’aquesta intervenció en l’atenció primària”.
El RESET va guanyar el Premi al Millor Treball, d’entre 35 projectes d’investigació presentats i més de 2.000 comunicacions, en el Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFC) celebrat a la Corunya el passat mes de juny.