El passat mes de setembre va començar a ser operatiu el projecte del Laboratori de Planificació Quirúrgica 3D del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Aquest projecte innovador neix de la inquietud dels professionals mèdics de l’ICS Ebre per a millorar l’atenció quirúrgica de la població de les Terres de l’Ebre. Per una banda, es pretén optimitzar els temps quirúrgics, la precisió en les intervencions, i per l’altra, facilitar la comunicació entre els professionals, així com, la comprensió de les patologies per part del pacient.

El projecte liderat pel Dr. José M. Molina Márquez, traumatòleg, i Èric Barreda Prades, bioenginyer amb formació i experiència en la segmentació i impressió 3D, disposa d’un espai propi a la segona planta de l’HTVC, al costat del despatx mèdic de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Recentment, el treball associat titulat “La planificació 3D en les cirurgies degeneratives de la columna lumbar” ha guanyat la Beca Dr. Ferran 2021 al millor projecte d’investigació presentat per un grup d’inici, de 3.000 €, patrocinada per l’empresa Alfasigma España, i amb els doctors investigadors col·laboradors següents: Miguel Tena Roig, Julio Nogales López, Ester Comellas Miralles, Rubén Viciana Abad i Carlos Ruiz Moliner.

La cooperació del Servei de Radiodiagnòstic és essencial, i per això, es compta amb dos tècnics de radiodiagnòstic, adscrits al projecte; Miguel Ángel Armengod i Marta Provencio Ferreres.

La impressió 3D és una tecnologia que data de principis dels anys vuitanta del segle passat, però que ha agafat embranzida els últims deu anys, gràcies a la millora dels equips de radiodiagnòstic i software d’imatge mèdica. Permet transformar un model digital en un objecte tridimensional real i tangible, a partir del processament d’estudis radiològics digitals i d’addició de material capa a capa.

El seu creixement ha sigut exponencial en el sector de la medicina, i actualment s’utilitza per a la impressió de rèpliques anatòmiques, per a fer implants personalitzats, guies de tall i per a millorar la planificació quirúrgica.

En un primer període de consolidació el projecte se centrarà, exclusivament, en les parts dures que corresponen al sistema musculoesquelètic, però la intenció del laboratori és que es faci extensible a la resta d’especialitats mèdiques i quirúrgiques de l’hospital, pels múltiples avantatges que aquesta innovació pot oferir.

Des de la posada en marxa del projecte, farà dos mesos, s’han realitzat diferents casos d’èxit per part del Servei de Traumatologia demostrant-se els beneficis que aportarà l’adquisició d’aquest nou laboratori 3D per als pacients de les Terres de l’Ebre.